/‘SVJETSKI DAN BOLESNIKA’ Utemeljitelj ovoga dana je Ivan Pavao II; cilj je razvijanje svijesti o primjerenoj skrbi za oboljele

‘SVJETSKI DAN BOLESNIKA’ Utemeljitelj ovoga dana je Ivan Pavao II; cilj je razvijanje svijesti o primjerenoj skrbi za oboljele

Danas je Svjetski dan bolesnika, obilježava se svake godina 11. veljače. Utemeljenje Svjetskog dana bolesnika 13. svibnja 1992. godine utemeljio je i objavio sveti otac Ivan Pavao II u duhu ideja koje su prethodno izražene u apostolskom pismu Salvifici Doloris iz 1984. godine.

Sama inicijativa za obilježavanje ovoga dana potječe iz 1991., kada je pokojni papa i sam doznao da boluje od Parkinsonove bolesti.

Kao datum obilježavanja Svjetskoga dana bolesnika određen je 11. veljače na koji se u Katoličkoj Crkvi svetkuje Majka Božja Lurdska. Marijansko svetište u Lourdesu poznato je po brojnim čudesnim ozdravljenjima i kao okupljalište mnogih bolesnika koji ondje mole za svoje zdravlje, pa je tom logikom i izabran baš ovaj datum.

Znakovita je i životna priča svete Bernardice Soubirous, vidjelice iz Lourdesa, malenog gradića na jugu Francuske, koja se tijekom svoga kratkoga života borila s dugotrajnim i teškim zdravstvenim tegobama.

Cilj Svjetskoga dana bolesnika jest poticati svijest o nužnosti primjerene skrbi o bolesnicima, poštivanja njihovih prava i empatije koju svaki od bolesnika zaslužuje. Time se ujedno sve ljude potiče da promisle o vlastitim mogućnostima sudjelovanja u brizi za oboljele.
Također, ovaj dan prilika je za prisjetiti se i zahvaliti svima onima koji skrbe o bolesnicima, a to su zdravstveni i nezdravstveni djelatnici te volonteri koji svojim plemenitim radom brinu o njihovim potrebama.

Bjonda Lučić

Foto: Unsplash