/Tete pričalice na Badnjak razveselile bolesne mališane

Tete pričalice na Badnjak razveselile bolesne mališane

Tete pričalice na Badnjak su donijele osmijeh na lica djeci u bolničkim krevetima. Volontiraju 365 dana u godini, a uoči Božića, u udruzi Smiješak za sve traje borba tko će ići djeci čitati priču u tri zagrebačke bolnice – Srebrnjak, Vinogradska i Rebro. Osjećaj da ste nekome vratili osmijeh ili vratili vjeru u dobro ne može zamijeniti niti jedna materijalna stvar, poručuju iz Udruge.

“Djeca nas vrlo često čekaju na hodnicima. Srebrnjak je mala bolnica i tamo su i manji klinci. Onda vam oni znaju čekati u čekaonici kad će tete pričalice doći”, priča Marijana Jergović iz Udruge za RTL.

Tete pričalice uvijek dolaze s torbama prepunim knjiga. Djeca svake večeri biraju najdražu priču. Cilj je samo jedan – razveseliti one najmanje, a baš zato niti jedne večeri priča ne smije izostati.

“Ubije dosadu, i ono kad sam sama u sobi, što je u više slučajeva jer sam svaka dva do tri tjedna ovdje”, govori Viktorija. Dosad su pročitale milijune riječi, ali uvijek imaju snage za još.

“Prilagodite se onoj situaciji koju ste zatekli u sobi. Može vam se dogoditi da jednu večer prođete pet do šest djece. A može vam se dogoditi da imate uplakano dijete s kojim ostanete cijelu večer jer znate da je to potrebno njemu”, objašnjava Marijana Jergović.

Najvažnije je, kažu, ostati pribran i u najtežim situacijama i biti tu za druge. U udruzi Smiješak za sve nitko nije zaposlen, već svih 230 ljudi volontira kako bi pomogli mališanima.

“Ta satisfakcija da ste nekome vratili osmijeh ili vratili vjeru u dobro. To je nešto što vam ni jedna materijalna stvar na ovom svijetu ne može zamijeniti”, zaključuje Jergović.

Udruga je ovo bogato iskustvo podijelila i na društvenim mrežama, gdje su tete pričalice opisale atmosferu koja je vladala u blagdanskoj večeri u bolnici na Srebrnjaku.

“Kuc, kuc! Tko je? – upitala su djeca. To su tete pričalice s gošćom! – čuo se glas s druge strane vrata. Možete, samo uđite! – pozvali su ih klinci k sebi. I tako su ovu tihu blagdansku večer dječica u bolnici Srebrnjak provela uz naše tete Anu i Idu i glumicu Vanju Ćirić iz Kazalište Komedija. Plovili su kroz čudesne prizore iz bajki, s Tri Prašćića pjevali “Tko se boji vuka još, tri za groš, tri za groš!”, potom “Bila mama Kukunka, bio tata Taranta”, onda su s jednim neobičnim i smiješnim Vukom tražili recept i sastojke za pitu od jabuke, pa su se, gle čuda, iz šume katapultirali u savanu i tamo susreli jednog miša koji je odlučio naučiti rikati kao lav da bude važan i velik”, stoji u objavi Udruge na Facebooku.

mšm/rtl

Foto: FB