/Tko je vaš favorit za Volonterskog Oskara? Ove tri finalistice svojim primjerom oduševljavaju

Tko je vaš favorit za Volonterskog Oskara? Ove tri finalistice svojim primjerom oduševljavaju

Natječaj za ovogodišnjeg Volonterskog Oskara, nagradu za volontera/ku godine na području grada Zagreba, ušao je u završnu fazu. Između 19 odličnih prijava, odabrano je troje najboljih, a to su: Nikolina Antolić, Dragica Kipson i Nina Sabolić. Sve tri finalistice nesebično daruju sebe i svoje vrijeme kako bi uljepšale život drugima, a jednoj od njih možete dati svoj glas do 30. studenog ove godine.

„Postojala je ogromna doza straha hoću li moći kontrolirati vlastite emocije na bolničkim odjelima, hoću li moći suspregnuti suze, hoću li moći uopće ja kao ja razveseliti hospitaliziranu djecu. Otvaranjem bolničkih vrata i uskakanjem u ‘cipelice tete pričalice’ svi ti upitnici su jednostavno nestali. U onom trenutku kad sam čula to dječje, ma najčarobnije hvala i još čarobniji osmijeh nestajale su sve brige ovoga svijeta”, kaže Nikolina Antolić (25), volonterka udruge za promicanje potreba djece i mladih Smiješak za sve.

Nedugo nakon što se radi studija preselila u Zagreb, Nikolina je odlučila posjetiti seminar udruge za promicanje potreba djece i mladih Smiješak za sve. Kako kaže, to je bilo to, prilika da spoji ljubav prema djeci i prema knjigama. I njena priča je počela. Od tada je volontirala na brojnim projektima: „Laku noć, pričoljupci!“, „Dekica za snove“, „Volontiram, dakle jesam!” i mnogim drugim. Pričala je i čitala priče hospitaliziranoj djeci, pomagala im da prebrode teške dane u bolnici, gostovala na fakultetima, srednjim i osnovnim školama te promovirala volontiranje.

Teški gubitak pretvorila u radost darivanja

Sasvim drugačiju priču ima Dragica Kipson (63), volonterka udruge La Verna. Nakon vlastitog, teškog gubitka člana obitelji, Dragica je donijela odluku da želi pomagati obiteljima koje se bore s bolešću. Od rujna 2012. do danas kontinuirano volontira u palijativnoj skrbi, pružajući podršku palijativnom bolesniku i njegovoj obitelji.

“Nastojim biti uz bolesnika, nekad slušajući ga ako može govoriti, nekad šećući s njim ako može šetati, a nekad samo držati bolesnikovu ruku. Ponekad sam podrška članu obitelji koji brine za svog najdražeg jer i njemu je jako teško, a nekad je to i podrška u žalovanju. Sve ovo nastojim činiti s velikom poniznošću i ljubavlju, suptilno i gotovo nevidljivo, uvijek razmišljajući o dostojanstvu svakog čovjeka sve do kraja njegovog života,” skromno kaže Dragica.

Treća finalistica je Nina Sabolić (23), volonterka Udruge za podršku žrtvama i svjedocima. Svoje slobodno vrijeme provodi na liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, gdje pruža emocionalnu podršku, pravno informiranje te upućivanje na relevantne institucije potrebitim pozivateljima. Pored toga, volontirala je i u čak osam različitih neprofitnih organizacija.

„Moj volonterski put nosio me kroz rad sa starijima, djecom i odraslima, no gdje god bih se našla, zadovoljstvo je uvijek bilo prisutno. Zato i nastavljam volontirati i stalno tražim nove volonterske izazove, jer uz doprinos zajednici i ja dobivam osjećaj sreće i zadovoljstva. Neovisno radilo se o kraćim volontiranjima ili dugotrajnim poput Udruge za podršku žrtvama i svjedocima gdje volontiram već tri godine, uvijek se naposljetku osjećam ispunjeno. Volontirajući na raznim mjestima upoznala sam mnoge divne ljude koji mi kontinuirano vraćaju vjeru u ljude”, kaže Nina.

Glasajte za svoju favoritkinju

Na web stranicama Volonterskog Oskara možete saznate više o ovogodišnjim finalisticama koje su nas zadužile svojim nesebičnim radom i darovanim vremenom. Pročitajte njihove priče i glasajte za vašu favoritkinju, dobitnicu Volonterskog Oskara 2019.

Online glasovanje je otvoreno od 8. studenog, a glasati možete i fizičkim putem, dolaskom u ured Volonterskog centra Zagreb, Ilica 29. Između triju finalistica vašim glasom birate volonterku godine.

Dodjeljivanjem Volonterskog Oskara želi se istaknuti poseban i nezamjenjiv doprinos kojeg volonterke i volonteri daju razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života u Gradu Zagrebu. Online glasovanje zatvara se 30. studenog 2019. godine.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Generacija.hr/oskar.vcz.hr