/Tonia je djevojka s Down sindromom koja se zaposlila u Decathlonu: Svašta radim, sve volim!

Tonia je djevojka s Down sindromom koja se zaposlila u Decathlonu: Svašta radim, sve volim!

“Mama, a kad ću ja ići raditi?” upitala je ovo ljeto 19-godišnja Tonia mamu, a mama se rasplakala. Za osobe s Down sindromom vjerojatnost da će se zaposliti u Hrvatskoj je minimalna. Zato je gotovo pa vijest da se Tonia zaposlila i to u Decathlonu, sportskom lancu u kojem kažu da je ona tek prva te namjeravaju zaposliti još “downića”, osoba s invaliditetom te drugim poteškoćama u razvoju. Tonia voli raditi, ništa joj nije teško i u samo četriri dana naučila je već mnogo.

“U Zagrebu su se unatrag godine dana zaposlile već dvije osobe s Down sindromom”, rekla je Natalija Belošević, predsjednica Udruge za sindrom down Zagreb za 24 sata. Tonia Klarin je druga. Što nije garancija da će i sljedeće godine netko od “downića” biti takve sreće.

Toniji je zaposlena na pola radnog vremena. Njezin odjel je Planinarenje, ali moglo ju se vidjeti po cijelom dućanu, uz njezinog (današnjeg) mentora Tomislava. Svaki dan neki od zaposlenika je uz nju i uči je poslu. Tonia tako slaže robu na police, skuplja i sprema prazne košarice, brine da su “njezini” boxevi s rukavicama i čarapama uvijek uredni, a artikli posloženi po veličini, zna složiti robu na štendere – a tek joj je četvrti dan! Uskoro će pregledavati cijene, lijepiti najljepnice… Na upit što joj je najdraži dio, odgovora:

“Ma, svašta radim, sve volim, sve mi se sviđa”, kaže, “jako volim ići na posao”, a na pitanje je li joj se teško ustati ujutro bez oklijevanja je rekla “ne baš”. Tonia svaki dan u svoj rokovnik piše što je radila i naučila.

“Nažalost, osobe s down sindromom još uvijek prati stigma da ne mogu ići u redovan vrtić, školovati se, zaposliti, a za njih je kao i za nas vrlo važno da rade, čak i važnije. Tko bi se osjećao dobro da završi školu i onda samo sjedi kod kuće? “Za njih to nije samo posao, plaća. To je nastavak rehabilitacije, važan socijalni faktor. Zatvoreni u kuću, izolirani, ubrzano “gasnu”, odu u depresiju, pobolijevaju – kao i mi, samo brže”, priča Natalija Belošević.

Dodala je kako je Tonia dobra, pametna, lijepa i znala je da želi raditi.

“Ima brata i sestru i svi rade tako da je po ljeti pitala mamu: “Mama, a kada ću ja početi raditi?” Mama se rasplakala, nije znala što joj reći. Tonia je bila doma, svaki dan ispraćala sve ukućane, bila je tužna. Kad sam ih nazvala i rekla da postoji mogućnost da se Tonia zaposli, to je bio raspašoj, svi su plakali od sreće. Sretna je, veselo ide na posao”, poručila je Belošević.

Tonija je posao dobila u sklopu Decathlonovog projekta zapošljavanja osoba s invaliditetom, a iz te su tvrtke poručili da je Tonia tek prva i da će još zapošljavati.

Podsjetimo, Udruga za sindrom Down-Zagreb je 8. studenog na društvenim mrežama objavila lijepu vijest da je Tonia počela raditi, što je izavalo pravo oduševljenje. Objava već ima 2,9 tisuća lajkova i 162 komentara koji su vrlo pozitivni i ohrabrujući. I mi se pridružujemo čestitkama!

mšm/andrea široki/24 sata

Foto: Facebook (Udruga za sindrom Down-Zagreb)