/‘Jakna za sve’ premašila sva očekivanja: Darovano više od 2.000 odjevnih predmeta

‘Jakna za sve’ premašila sva očekivanja: Darovano više od 2.000 odjevnih predmeta

Završena je jedna od najpozitivnijih humanitarnih ideja – ‘Jakna za drugoga’. Tako je u Zagrebu ove zime darovano više od 2.000 toplih odjevnih predmeta. Akciju su pokrenuli Portal Dobrote i “Ljudi za ljude”, a trajala je od 10. do 17. siječnja ove godine. Ispred Bookse u Martićevoj ulici građani su ostavljali jakne i druge odjevne predmete, a oni koji još uvijek žele pomoći potrebitima pozvani su da tijekom cijele godine jakne ostave u Otvorenom ormaru na istoj lokaciji.

“Dio jakni je našao nove vlasnike na lokaciji, a ostalima smo vozili direktno – u prihvatilišta za beskućnike u Kosnici i Jukićevoj, Hrvatsku mrežu za beskućnike, Psihijatrijsku bolnicu u Popovači, ali i dio u Otvoreni ormar u Martićevoj”, rekla nam je Sanja Bijonda, predsjednica Portala dobrote.

Zahvalila je svima koji su donijeli svoje tople odjevne predmete, ali i onima koji su pomogli u realizaciji akcije.

“Hvala volonterima na pomoći i svakoj toploj riječi upućenoj našim sugrađanima zbog kojih smo ovo i radili! Hvala svima koji su objave dijelili dalje! Hvala medijima koji su pomogli da i oni koji nisu na društvenim mrežama budu obaviješteni”, istaknula je Bijonda.

Napomenula je kako im je već prvoga dana pristiglo oko 300 jakni, a uz beskućnike, najviše je bilo umirovljenika u potrebi.

“To nas nimalo ne čudi jer u Hrvatskoj 100.000 umirovljenika živi od mirovine manje od 500 kuna. Imali smo čak jednog gospodina koji je došao u jakni s naše prve akcije još od pretprošle godine. Rekao je da je malo dotrajala i da ju je došao zamijentiti novijom. Dolazile su nam i obitelji s djecom, no najviše je bilo umirovljenika”, zaključila je Sanja Bijonda.

 

Podsjetimo, Iz Udruge su pozvali građane da donesu svoje zimske jakne, kape, šalove i čarape koje više ne nose ili uzmu nešto od toga ukoliko im je potrebno, a ovo je treća godina da se provodi ova hvalevrijedna akcija.

Na portalu smo već pisali o udruzi Portal dobrote i Sanji Bijondi (45) iz Zagreba koja je javnosti poznata po akciji ‘Da niti jedno dijete u Hrvatskoj ne bude gladno’. Putem Portala dobrote i istoimene humanitarne udruge, koju vodi sa sestrama Tanjom i Josipom te prijateljicom Petrom, osmislila je i novi projekt ‘Nahranimo Hrvatsku’, ali i ostale projekte kao što su “Kruh za poslije” i “Štandovi dobrote”.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: FB