/U Splitu djeca pretukla ježa: Ježurko se bori za život, a spasila ga jedna građanka

U Splitu djeca pretukla ježa: Ježurko se bori za život, a spasila ga jedna građanka

U rukama udruge Splitske šape u ponedjeljak je završio jež – pretučen, u šoku i dehidriran. Udruga je na svom Facebook profilu objavila da su ga djeca nogama tukla ispred jedne osnovne škole. Dali su mu ime Ježurko. Dobio je infuziju i antibiotik te se još uvijek bori za život.

Nažalost, ovo nije prvi slučaj zlostavljanja životinje od strane djece, kažu. I to da stvar bude gora, u blizini škole. Za zlostavljanje im je dojavljeno, a ježa je spasila građanka i odvela ga veterinaru.

“Ovakvo postupanje prema malenoj životinji iznenađuje i nas, ali s obzirom na broj slučajeva zlostavljanja životinja u našem gradu i županiji, a pogotovo pasa i maca, moramo reći da nije čudno što su počinitelji djeca. Nasilje prema životinjama se tolerira i smatra nebitnim, a nas volontere se izruguje čak i prilikom podnošenja prijava policiji za zlostavljanje i zanemarivanje”, kažu iz udruge za HRT.

Svakodnevno im putem Facebook stranice dojavljuju različita postupanja prema psima i mačkama kojima se krši Zakon o zaštiti životinja, dodaju. Sve slučajeve, ako postoje dokazi, prijavljuju nadležnim institucijama, policiji, veterinarskoj inspekciji i državnom odvjetništvu.

To rade u slučaju kada se prekrši čl. 205 Kaznenog zakona. Međutim, dodaju, sustav po pitanju zaštite životinja ne funkcionira, a Zakon se u toj domeni ne provodi niti pruža adekvatnu zaštitu životinjama.

Ključ vide u edukaciji, a smatraju da škole trebaju adekvatno reagirati i imati nultu stopu tolerancije na nasilje. Djecu, ističu, u ovakvim slučajevima treba propisno i kazniti.

“Jer će svi ostali kojima su okruženi, od škole, ravnatelja, nastavnika, policije, roditelja, stručnih službi propustiti reagirati. Ne zaboravimo da su i u ovom slučaju reagirala druga djeca, ona koja su se suprotstavila nasilnicima i ježa maknula od onih koji su ga šutali nogom.”

Udruga se o cijelom slučaju oglasila i na Facebooku.

mšm/hrt

Foto: FB