/U svom domu primili žene i djecu iz Ukrajine: Osmero izbjeglica našlo utočište u Humu na Sutli

U svom domu primili žene i djecu iz Ukrajine: Osmero izbjeglica našlo utočište u Humu na Sutli

Mariya Zvrški i njen suprug Zlatko u svoju kuću su primili obitelj i prijatelje iz Ukrajine. Danima su napuštali ratnu zonu. Njihovi muževi još su tamo.

“Srce me boli. Rusi gađaju naše zgrade, rodilišta, ubijaju mame, civile, djecu, stare… Ako se Ukrajina ne obrani, Rus može vrlo lako krenuti dalje. Ukrajina sada ne štiti samo sebe, nego i cijelu Europu. Molite se za mir u Ukrajini, molite se za sve tamo”, rekla je za 24sata Mariya Zvrški (59), rođena Ukrajinka koja je zbog ljubavi prije nekoliko desetljeća doselila u Hrvatsku. Sa suprugom Zlatkom (69) živi u malom mjestu Grletinec kod Huma na Sutli. Njihov dom od ovog je tjedna utočište i prvim ukrajinskim izbjeglicama u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Mariyina kći Oljga (36) otišla je iz ratom okovane Ukrajine, iz Lavova, u strahu za svoj život, ali još više prestravljena za živote svoja dva sina – petogodišnjeg Bogdana i četveromjesečnu bebu, dječaka Matvija. S njom je krenula i prijateljica Marina sa sinom Bjačeslavom (5).

“Stigle su u noći na ponedjeljak. Dovezao ih je čovjek koji je otišao odavde po njih u Ukrajinu. Zahvaljujući njemu, koliko toliko lakše su prošle granicu s Mađarskom. Snaha Vira (37) je stigla u četvrtak s djecom, organizirano preko Crkve. Putovali su kombijem do granice, a s druge strane ih je čekao jedan svećenik. Hvala im svima jer su sve napravili besplatno”, govori za taj portal Mariya.

“Muž mi je još uvijek tamo, u civilnoj obrani. Ide na straže, čeka nove informacije. Molim se da sve bude dobro. Ne mogu ništa osim moliti se”, govori Oljga. Iz Ukrajine je otišla u strahu za djecu.

Osam ukrajinskih života sada se od rata skriva u zemlji stotinama kilometara daleko, među zagorskim bregima, u izoliranom mjestu gdje čovjek teško može zalutati.

mšm/24 sata

Foto: Pixabay