/Udruga ‘Otac Ante Gabrić’ nagrađena za međugeneracijsko druženje

Udruga ‘Otac Ante Gabrić’ nagrađena za međugeneracijsko druženje

Udruga Otac Ante Gabrić jedna je od četiri udruge koje su dobitnice nagrade u sklopu Dana otvorenih vrata udruga 2018. godine. Ova je udruga na poseban način obilježila manifestaciju predstavljajući čitav niz aktivnosti koje se provode tijekom cijele godine.

Međugeneracijsko druženje pod nazivom Kako su živjeli naši stari proteklo je u druženju s učenicima osnovne škole Stjepana Radića koji su predstavili projekt Kulturna baština nas oplemenjuje. Kroz predstavljanje projekta oživljavao se i zavičajni govor.

Podsjećamo, druge širom Hrvatske otvorile su svoja vrata zainteresiranim građanima kroz gotovo 500 različitih događanja tijekom trodnevne manifestacije Dani otvorenih vrata udruga 2018.

Povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske odabralo je 4 udruge koje će dobiti godišnju pretplatu na časopis Udruga.hr. Sudionici su odabrani na temelju angažmana na Danima otvorenih vrata udruga, popraćenosti događanja u medijima te zaprimljenim popratnim materijalima i prilozima (slikama i video zapisima s događanja te dokazima popraćenosti u lokalnim medijima).

 

Kako su živjeli naši stari

“U okviru Projekta izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2017./2018. Kako su živjeli naši stari održan je niz aktivnosti na temu izrade narodnih nošnji i drugih rukotvorina, pripreme tradicionalnih neretvanskih jela te pjevanja starih neretvanskih napjeva.

Tako su učenici 3 c razreda OŠ Don Mihovila Pavlinovića sa svojom učiteljicom Tonćikom Popović u prostorijama udruge predstavili malu kuharicu Neretvanski jelovnici izgubljenog vremena, kojom su pokušali taj dio baštine otrgnuti od zaborava.

Stariji su sa zanimanjem slušali zapisane recepte, a potom su djeci pričali o jelima iz njihovog djetinjstva. Učenici 2 b razreda OŠ Stjepana Radića s učiteljicom Ivonom Vuicom prisjetili su se sa starijima kako su se izrađivale lutke od vune, što je bila tema i narednih radionica pa se uz malo mašte napravila i Mara Neretvanka. U veselom ozračju uz Divnu Dragović zapjevale su se stare neretvanske pjesme“, stoji na FB stranici Udruge.

 

mšm/udruge.gov.hr