/‘UPOZNAJ ME, NAUČI ME, ZAPOSLI ME’ Zapošljavanje bivših ovisnika kroz EU projekt

‘UPOZNAJ ME, NAUČI ME, ZAPOSLI ME’ Zapošljavanje bivših ovisnika kroz EU projekt

Na sajmu rukotvorina održanom u petak u poslovnom centru City Plaza Zagreb Humanitarna organizacija “Zajednica Susret” okupila je poslodavce kako bi im predstavili rezultate dvogodišnjeg EU projekta “Upoznaj me, nauči me, zaposli me!” kojemu je cilj povećanje zapošljivosti bivših ovisnika.

Kako se moglo čuti tijekom predstavljanja, korisnici su prošli edukaciju izrade predmeta od pruća, drva i keramike, uokvirivanje slika, uzgoja bilja u zaštićenim prostorima, a edukacija za računalnog operatera upisivat će im se u radnu knjižicu. Projektom je planirana pomoć pri zapošljavanju 30 korisnika, a nakon dvije godine 12 ih je uspješno zaposleno upravo zahvaljujući ovom projektu. Stekli su kvalifikacije koje će ih na tržištu rada učiniti konkurentnijima i uglavnom su zaposleni kao pomoćno osoblje u trgovačkim centrima i ugostiteljskim objektima, na održavanju željeznica, u vlastitom obrtu za varenje, te preko javnih radova.

Među okupljenim poslodavcima neki su izrazili želju za otkupom eko proizvoda nastalih u plasteniku terapijske zajednice u Cisti Velikoj. Kako se moglo čuti tijekom prezentacije, nekim korisnicima talentiranijima u izradi košara od pruća u rujnu se otvara mogućnost zapošljavanja u obrtu košaraštva.

Sajam rukotvorina završni je dio dvogodišnjeg EU projekta koji provodi Humanitarna organizacija “Zajednica Susret”, a organiziran je s ciljem povezivanja poslodavaca i bivših ovisnika kao buduće radne snage.
Prema riječima poslodavaca, svatko zaslužuje drugu priliku pa tako i izliječeni ovisnici koji su vlastitim svjedočanstvom i s ovog sajma poručili da su spremni promijeniti stare navike i postati korisni novi članovi društva.

Stoga je i svrha projekt simboličnog naziva “Upoznaj me, nauči me, zaposli me!” senzibiliziranje javnosti, posebice poslodavaca za ovu ranjivu i marginaliziranu skupinu društva.

Projekt vrijedan 1.499.276,68 kuna se provodio protekle dvije godine u Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Brodsko-posavskoj županiji.

Bjonda Lučić

Foto: Pixabay, Zajednica Susret