/Upoznali su se na ulici, nemaju nikoga, a jedini spas u zimskim mjesecima pruža im pučka kuhinja

Upoznali su se na ulici, nemaju nikoga, a jedini spas u zimskim mjesecima pruža im pučka kuhinja

Miroslav i Nevenka upoznali su se na ulici. Nemaju nikoga i ne primaju nikakvu pomoć. Spas su pronašli u pučkoj kuhinji, a procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 2000 beskućnika.

“Ovo je nama spas, nemamo gdje drugdje biti. Vani je vrlo hladno, smrzavamo se. Imamo samo jedno drugo i nebo iznad nas. Teško je”, rekli su to Miroslav Vladić i Nevenka Grgurić u zagrebačkoj pučkoj kuhinji Dobri dom za 24sata. Taj je dom već nekoliko dana zbog niskih temperatura otvorio vrata svojim korisnicima i po noći pa tako svi koji nemaju kamo ići mogu boraviti u prostorijama doma od 20 sati pa sve do sedam.

Ovdje smo pronašli spas od smrzavanja, u toplom smo, dobijemo hranu, a malo pogledamo i TV. To je nama dovoljno, osoblje ovdje je vrlo ljubazno te nemamo nikakvih zamjerki. Barem imamo osjećaj da netko misli na nas – rekli su Miroslav i Nevenka. Kažu i da su tražili pomoć za smještaj. 

“Ali tu treba puno papirologije, a mi to ne znamo. Ne primamo niti socijalnu pomoć, ništa. Prepušteni smo ulici. Snalazimo se nekako, jedemo u pučkoj kuhinji, ja ne mogu raditi jer imam zdravstvenih poteškoća. Što da vam kažem?!”, rekao je Miroslav te dodao da je zbog korone još teža situacija.

“Sve je bilo zatvoreno, nismo ni mogli prespavati u nekim zatvorenim prostorima jer nisu radili i bili su zatvoreni. Jedino što nam je preostalo je javni prijevoz. Kad je vrlo hladno, budemo u tramvaju pa se u njemu grijemo, ali što je tu je. Ako ništa, imamo jedno drugo”, kaže Miroslav.

Na ulazu im mjere temperaturu

Ravnatelj ustanove Dobri dom, Alen Župan, kaže da, otkad su otvorili noćnu smjenu, imaju oko 20 korisnika, koji borave cijelu noć. 

“S obzirom na epidemiološku sliku u Hrvatskoj, ustanova je maksimalno pojačala mjere sanitarno-higijenske zaštite, osobne higijene, kako radnika tako i korisnika, dezinfekciju radnih površina uoči, tijekom i nakon podjele obroka, pribora i općenito prostora. U fazi pripreme namirnica i njihove termičke obrade poduzimaju se maksimalne mjere sanitarno-higijenske zaštite u skladu sa sustavom upravljanja sigurnošću hrane prema HACCP načelima.

S ciljem provedbe mjera socijalnog distanciranja na još učinkovitijoj razini ustanova je u svakodnevnu proceduru tijekom preuzimanja obroka uvela podne graničnike, kako u samom prostoru pučke kuhinje tako i izvan nje na svim lokacijama. Ustanova Dobri dom kao dom ljudske solidarnosti Grada Zagreba u potpunosti je spremna odgovoriti na sve izazove koji su pred nama s ciljem zaštite najranjivije populacije svakodnevnom pripremom i podjelom toplog obroka. Od 12. do 21. veljače svim osobama koje borave na otvorenom i nemaju drugi odgovarajući smještaj pružat ćemo mogućnost boravka u toplom prostoru tijekom nepovoljnih zimskih uvjeta”, rekao je Župan.

bkk/Emirat Asipi/24sata

Foto: Dobri dom