/‘VELIKA AKCIJA’ Branitelji i mještani iz zagrebačke Dubrave na Dan državnosti borit će se za dječji park

‘VELIKA AKCIJA’ Branitelji i mještani iz zagrebačke Dubrave na Dan državnosti borit će se za dječji park

“Mi se borimo za naš park i našu djecu. Ne možemo dozvoliti da nam sruše ova drveća, da djecu moramo voditi u Maksimir ili na Sljeme. Mi se susjedi družimo u ovom zelenilu. Sudbina koju trenutno doživljava naš park može uskoro pogoditi i susjedno dječje igralište”, rekao nam je Toni Bošnjaković (35) koji živi u blizini parka u zagrebačkoj Dubravi kojem prijeti rušenje. On i susjedi, kojima su se priključili i veterani Domovinskog rata iz Dubrave, najavljuju kulminaciju borbe za svoj park u Vinodolskoj 23 koja će se odviti kroz proslavu Dana državnosti u subotu 30. svibnja.

Mještani i veterani Domovinskog rata okupit će se u sklopu velike proslave Dana državnosti, Dana branitelja Zagreba i 30. obljetnice osnutka Mjesne zajednice “30. svibanj 1990.”

“Uz besplatan grah i roštilj, nastupit će nam i Davorin Bogović. Zajedno s Udrugom veterana 145. brigade prvo ćemo položiti vijence u Parku dubravskih branitelja, a poslije ćemo u povorci prošetati do našeg parka u Vinodolskoj 23. Njihova je brigada djelomično formirana i u prostorijama Mjesne zajednice te nam daje punu potporu i podršku u ovoj borbi”, rekao nam je Toni.

Screenshot (Toni Bošnjaković)

Dodao je kako se park nalazi u sklopu te Mjesne zajednice, a prozivaju Grad Zagreb koji nije kupio park.

“Grad je dopustio da park kupi privatni vlasnik koji želi na tom mjestu graditi zgrade. Trenutno se ne zna što će biti. No mi građani sigurno nećemo mirno gledati kako naš park nestaje”, dodao je Toni.

Napomenuo je kako dječje igralište i park moraju ostati.

“Djeci je taj park potreban. To je poruka koju šaljemo gradu Zagrebu, koji se naziva prijateljem djece, da nam sačuva naš park i igralište. Park nam žele oduzeti upravo zbog propusta Grada. To je borba i za moje dijete, djecu mojih susjeda pa i za nas odrasle koji smo cijeli život proveli tamo i ne želimo izgubiti naših 14 lipa visokih 20 metara koje ljeti stvaraju predivnu oazu hlada”, poručio je Toni.

Dodao je kako rušenje parka ne dolazi u obzir te opisao početke borbe za park.

“Kada sam vidio barikade na parku, mrak mi je pao na oči. Drugi dan skupilo nas se petero, za nekoliko dana 15 te na kraju 50 odraslih i 50 djece. Tada smo dogovorili prosvjed na kojem je prikupljeno gotovo 700 od ukupno 1042 potpisa”, istaknuo je Toni.

“Dok su lipe i ljuljačke netaknute, ništa nije izgubljeno. Mi tražimo da Grad ispravi svoj propust kupnjom ili zamjenom zemljišta. Jeza u želucu obuzima me od pomisli da moje dijete neće imati ono što sam ja uživao, jer kao mali više sam bio u tom parku nego doma. Pozivamo sve građane, posebice naše susjede iz Dubrave, da nam se priključe u subotu na velikoj proslavi”, poručio je za kraj Toni Bošnjaković.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: privatna arhiva