/‘VODI, POHODI’ Udruga slijepih Međimurske županije uspješno je završila provedbu prvog polugodišta posljednje godine programa videće pratiteljice

‘VODI, POHODI’ Udruga slijepih Međimurske županije uspješno je završila provedbu prvog polugodišta posljednje godine programa videće pratiteljice

Udruga slijepih Međimurske županije uspješno je završila provedbu prvog polugodišta posljednje od tri provedbene godine programa “Vodi, pohodi!” u kojem se pružaju usluge videće pratiteljice. Program financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Od 1. 1. 2021. do 30. 6. 2021. godine ukupno je pruženo 371 usluga videće pratiteljice, ukupno je prijeđeno 7360 kilometara za 38 korisnika.

Korisnici obuhvaćeni programom su slijepe osobe koje nisu u mogućnosti samostalno obavljati svakodnevne aktivnosti, koje su nesamostalne u kretanju. Njima se pruža pomoć i podrška u kretanju i obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Usluge videće pratiteljice obuhvaćaju:

– prijevoz, pratnju i pomoć u različitim svakodnevnim i socijalnim aktivnostima, izvan kuće;

– obuku za obavljanje kućanskih poslova;

– pomoć pri obavljanju administrativnih poslova.

Usluge videće pratiteljice imaju pozitivan utjecaj na korisnike i zadovoljni su njima te doprinose njihovom socijalnom uključivanju. Ova usluga omogućila je veću mobilnost slijepih osoba te su se one bolje uključile u zajednicu, a što u konačnici pozitivno utječe na kvalitetu njihovog života. Smanjila im se izoliranost, ostvarile su svoje potrebe za druženjem, poboljšale psihofizičke sposobnosti i snalaženje u prostoru, a to sve ima pozitivan utjecaj na njihovo zdravlje i doprinosi povećanju njihovog samopouzdanja.

Time su ostvarene uspješna socijalizacija i integracija slijepih osoba, povećanje samostalnosti i kvalitete života.

bl

Foto: Udruga slijepih Međimurske županije