/‘VOLONTERI ŠOKIRANI’ Zagrebački beskućnici za vrijeme hladnog vala deložirani iz napuštenih objekata?

‘VOLONTERI ŠOKIRANI’ Zagrebački beskućnici za vrijeme hladnog vala deložirani iz napuštenih objekata?

Hrvatska mreža za beskućnike objavila je šokantnu vijest o deložaciji beskućnika. Naime, kako su napisali, “nemojte se čuditi, i to je moguće”.

Objavu prenosimo u cijelosti.

“Zagrebački beskućnici su prije desetak dana, za vrijeme hladnog vala, deložirani iz prostora Glavnog kolodvora i iz okolnih napuštenih objekata. U srijedu, u večernjim satima, zaposlenici i volonteri Hrvatske mreže za beskućnike natovareni s vrećicama u kojima su bile konzerve, voće, kolači, maske, dezinfekcijska sredstva itd. po tko zna koji put su krenuli pomoći beskućnicima koji prebivaju na Glavnom kolodvoru, u vagonima i u okolnim napuštenim objektima. Svojevremeno smo te lokacije nazvali najvećim prenoćištem u RH jer je na njima svoj jedini dom našlo 70 do 100 beskućnika. I onda šok.

U prostorijama Glavnog kolodvora nitko. Sve pod ključem osim prostorija gdje su blagajne. Pogledavamo se, nije nam jasno. Gdje su nestali?, pitamo se. Odlazimo u Importanne centar. Nitko. Gacajući po blatu i u mraku, obilazimo okolne napuštene i ruševne objekte. Nitko.

Na jednom stepeništu nailazimo na M. Pitamo ga gdje su ostali. ‘Bila je racija, policija je dolazila noću s baterijama i tjerala nas’, odgovara. Moram priznati da nismo povjerovali. Često smo nailazili na policiju u kolodvorskim prostorima kada smo dijelili pomoć. Bili su vrlo ljubazni i čak nam zahvaljivali na pomoći koju smo dijelili beskućnicima. Kod spomenika kralju Tomislavu nailazimo na još jednog poznanika, beskućnika. Govori isto kao i M. Naši mladi volonteri su bili šokirani, pitaju da li je moguće da se tim ljudima uskraćuju i napušteni objekti.

Priču dvojice s Kolodvora sutradan potvrđuju i korisnici našeg Centra za pomoć i podršku beskućnicima i osobama u riziku od beskućništva. Ipak je istina. Netko je naložio ‘deložaciju’ u najhladnijim danima. Zašto??? Kome je to bilo u interesu???

Dvadesetak dana prije ovog događaja, EU parlament je donio Rezolucija o pristupu pristojnim i cjenovno pristupačnim mogućnostima stanovanja za sve, u kojoj se između ostalog ‘poziva države članice da osiguraju da se izvanredne mjere za sprječavanje beskućništva i zaštitu beskućnika tijekom krize izazvane bolesti COVID-19, posebice moratorija na deložacije i odspajanje s opskrbe energijom, te pružanje privremenog smještaja održavaju koliko je god to potrebno i da budu popraćene primjerenim i trajnim rješenjima; poziva države članice da pruže potporu i promiču nevladine i humanitarne organizacije koje pružaju zdravstvene i socijalne usluge beskućnicima i pomažu u njihovoj zaštiti od bolesti COVID-19’.

U RH, posebno u Zagrebu nije ni bilo državnih ili lokalnih izvanrednih mjera za zaštitu beskućnika za vrijeme pandemije osim onih koje su poduzimale članice HMB-a. Nije bilo ni potpore od strane države i lokalne samouprave, osim u Rijeci i Karlovcu, ali je bilo njihove ljutnje zbog iznošenja istine u medijima i na društvenim mrežama. Pomogli su građani i volonteri i HVALA IM”, stoji u objavi Hrvatske mreže za beskućnike.

bl

Foto: Unsplash ilustracija