/Volonterka SKAC-a: Pozivamo beskućnike na edukaciju!

Volonterka SKAC-a: Pozivamo beskućnike na edukaciju!

„Ovaj projekt otvara mogućnost svakom mladom čovjeku da može primijeniti ono što nauči, a pritom je dobit za zajednicu velika. Jer ovdje svaka strana dobije nešto za sebe – studenti se osjećaju korisno, korisnici zadovoljno, a mi u udruzi unaprjeđujemo svoj kapacitet“, rekla nam je volonterka SKAC-a Vesna Sabo (26) o projektu „Zdravstvo u zajednici“ koji je započeo u ožujku ove godine, a u kojem sudjeluju tri udruge i jedno veleučilište. Vesna je u Zagrebu diplomirala socijalnu pedagogiju, radi u srednjoj školi, a u projekt se uključila kako bi se upoznala s pojmom društveno korisnog učenja. Upitali smo ju o kakvom je projektu riječ, što studenti uče, kako pomažu beskućnicima i kakve su prve reakcije studenata.

Koji  je cilj projekta i na koji način je SKAC uključen?

Opći je cilj povećati broj studenata sa stečenim praktičnim znanjima i vještinama za rješavanje konkretnih društvenih problema i razvoj zajednice, dok su specifični ciljevi vezani uz razvoj programa društveno korisnog učenja na Zdravstvenom veleučilištu. Nositelj projekta koji će trajati do ožujka 2020. godine je udruga Sirius, a uz SKAC partneri na projektu su udruga PUŽ (Put u život) udruga roditelja djece s posebnim potrebama i Zdravstveno veleučilište.

SKAC je kao predstavnik organizacije civilnog društva u projekt uključen tako da povezuje korisnike sa studentima Zdravstvenog veleučilišta, to jest, osigurava kontakt studenata s nekom od rizičnih skupina. Prije toga smo prošli edukacije vezane uz ovaj projekt kako bismo i mi u udruzi bili upoznati s pojmom društveno korisnog učenja. Osim samog povezivanja, uloga je SKAC-a upoznati studente sa specifičnostima populacije te ih po potrebi mentorirati, podržavati i motivirati.

Zašto si se odlučila uključiti u projekt? Koje su koristi za mlade, ali i za zajednicu?

Za vrijeme studija sam volontirala, pritom sam radila različite poslove koji su ponekad bili dio onoga što učim na fakultetu, a ponekad ne. S vremenom sam naučila tražiti one volonterske aktivnosti u kojima mogu primjenjivati ono što učim na fakultetu. Tako sam uvidjela da mi volonterske aktivnosti povezane s mojom strukom daju određeno samopouzdanje i hrabrost.

Ovaj projekt otvara mogućnost svakom mladom čovjeku da može primijeniti ono što nauči, a pritom je dobit za zajednicu velika. Jer ovdje svaka strana dobije nešto za sebe, studenti se osjećaju korisno, korisnici zadovoljno, a mi u udruzi unaprjeđujemo svoj kapacitet.

Zašto je društveno korisno učenje važno?

To je učenje u kojem studenti primjenjuju svoja znanja i vještine stečene kroz studij za razvoj i provedbu projekata kojima se rješava neki konkretan društveni problem. Tako se studente potiče da razmišljaju o socijalnim problemima, imaju iskustvo da čine nešto dobro i pozitivno, a istovremeno stječu iskustvo za budući posao.

Studenti postaju kompetentniji, samopouzdaniji, uče se suradnji s kolegama, razvijaju vještine planiranja i provedbe projekta. Rekla bih da je sve to važno za razvoj mladog čovjeka i budućeg stručnjaka. Na kraju i lokalna zajednica ima dobit od ovakvog modela učenja, jer dugoročno možemo imati mlade koji su završili fakultet  i spremni su za rad, pritom su osjetljivi na socijalne probleme, znaju kako odgovoriti na njih.

U projektu radite i s beskućnicima. Na koje načine im pomažete?

Studenti su najprije sa SKAC-ovim volonterima išli pozivati beskućnike da dođu na procjenu i edukaciju. Onima koji su došli, studenti su prikazivali utjecaj zdravih navika na smanjenje morbiditeta. Naglasak je bio stavljen na primarnu i sekundarnu prevenciju: redovne preglede, kontrola rizičnih čimbenika za nastajanje određene bolesti, rano prepoznavanje simptoma te pravovremeni odlazak liječniku. Također, posjetiteljima su bila prikazana njihova prava prilikom posjete liječniku ili hospitalizacije.

Najzanimljivija informacija glede prava pacijenata bila je ta što svaki čovjek, u bilo kojem trenutku, bez obzira na posjedovanje valjanje iskaznice zdravstvenog osiguranja, ima pravo na besplatne informacije i daljnje upute vezane uz svoje zdravlje. Svaki građanin, ako se zatekne u situaciji koja neposredno ugrožava život ima pravo na zbrinjavanje akutnog stanja. Studenti su sve posjetitelje pozvali da se odazovu  javnozdravstvenim programima koji se organiziraju diljem Zagreba te su im preporučili mjesta na kojima mogu besplatno provjeriti vid ili se detaljnije raspitati za svoja prava.

Koliko studenata sudjeluje u projektu?  Kakvi su im dosadašnji dojmovi?

U cijelom projektu sudjeluje 30-ak studenata. Kako se radi o nečemu novom, na početku su, kako među studentima, tako i među nama u udruzi, bili prisutni manji otpori prema tim novinama, pomalo i strah koji govori’ “hoćemo li to dobro napraviti”. Međutim, tu prvotnu zbunjenost je sada prevladao entuzijazam i iščekivanje. Nakon susreta s korisnicima primijetila sam kod studenata onaj najzdraviji osjećaj zadovoljstva, ono kad čovjek zna da je napravio dobar posao, kad je susreo drugog čovjeka.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: SKAC