/‘ZAČIN LJUBAVI’ Akcija koja ističe važnost palijativne skrbi tijekom epidemije

‘ZAČIN LJUBAVI’ Akcija koja ističe važnost palijativne skrbi tijekom epidemije

Udruga La Verna nedavno je pokrenula akciju “Začin ljubavi” čiji je cilj smanjenje izoliranosti osoba u palijativnoj skrbi koje su tijekom epidemioloških okolnosti dodatno isključene od društva. “Glavni cilj akcije je skretanje pažnje na osobe u potrebi za palijativnom skrbi i članove njihovih obitelji kojima želimo pružiti potrebnu pažnju i podršku kako bi znali da nisu sami i da se uvijek nekome mogu obratiti za pomoć”, stoji u priopćenju Udruge.

Cilj akcije je i informirati te senzibilizirati širu javnost o ulozi i važnosti volontera u palijativnoj skrbi, ali i volontiranja općenito. Stoga će udruga La Verna, u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba te pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, u sklopu akcije “Začin ljubavi”, obilježiti Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi.

Akcija će se održati u subotu, 10. listopada 2020., od 10 do 14 sati na Cvjetnom trgu, a građani će tim povodom moći podržati rad udruge La Verna s ciljem razvoja volonterstva u palijativnoj skrbi kao i unapređenja palijativne skrbi u Hrvatskoj.

Na štandovima će biti predstavljene aktivnosti Udruge, a građanima će biti ponuđeno i začinsko bilje s obzirom na to da se akcija provodi pod sloganom “Volonteri su začin palijative, a palijativa je začin društva”, čime se želi istaknuti da upravo oni upotpunjuju palijativnu skrb dodajući dva najvažnija sastojka – toplinu i ljubav. Naime, u trenutnim okolnostima epidemioloških mjera, osobe u potrebi za palijativnom skrbi osjećaju se još izoliranijima od ostatka društva, ističu u Udruzi. “Zbog toga akcija ima još veću važnost jer lončanice začinskog bilja koje volonteri udruge odnose korisnicima simboliziraju podršku osobama u potrebi za palijativnom skrbi te članovima njihovih obitelji”, stoji u prioćenju.

Građani se akciji mogu priključiti i online putem web stranice udruge ispunjavanjem online obrasca i uplatom u iznosu od minimalno 35 kuna. Nakon toga, volonteri će odnijeti začinsko bilje palijativnim bolesnicima koje donatori osobno poznaju ili jednom od bolesnika koje Udruga u svojim aktivnostima redovito obilazi.

“Svojim radom želimo doprinijeti razvoju sustava palijativne skrbi. Kao što začin obogaćuje jelo i čini ga ukusnim, tako i volonteri upotpunjuju palijativnu skrb. Bolja palijativna skrb čini i društvo boljim. Želimo da palijativni bolesnici ostvare dostojanstven život do kraja. Pridružite nam se na Cvjetnom trgu i pokažimo im da nisu sami”,  izjavila je Blaženka Eror Matić, predsjednica udruge.

bkk

Foto: Udruga La Verna