/U Zadru prosvjed zbog Vesne Burčul: Sustav socijalne skrbi je zapušten!

U Zadru prosvjed zbog Vesne Burčul: Sustav socijalne skrbi je zapušten!

Sindikat zaposlenika i djelatnika socijalne skrbi pozvao je svoje članove da se u vrijeme stanke okupe u svojoj ustanovi ili ispred nje te na taj način izraze nezadovoljstvo stanjem u sustavu i pruže potporu zaposlenicima Centra za socijalnu skrb Zadar. Zahtijevaju reformu sustava koji očito ne funkcionira.

Ovim okupljanjem pružamo moralnu potporu ponajprije kolegicama i kolegama iz CZSS-a Zadar koji su se našli u središtu hajke traženja krivca za monstruozan zločin koji se dogodio na Pagu i podsjećamo na nezadovoljstvo načinom na koji se rješavaju problemi dugogodišnje zapuštenosti sustava socijalne skrbi. Srećom sva djeca su preživjela i uspješno se oporavljaju od ozljeda. Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi će svim našim članovima, kao i u svim sličnim slučajevima do sada, pružiti svu potrebnu pomoć”, navodi sindikat, prenosi HRT.

“Ovaj slučaj kao i mnogi do sada pokazali su da se javnost tek nakon što se dogodi neka tragedija, upoznaje s radom socijalne službe. Ovoga puta, ponajprije zahvaljujući našem sindikatu, u prvi plan istaknuti su problemi zaposlenika u sustavu socijalne skrbi i odbačena mogućnost da se smjenom ili kažnjavanjem jedne osobe ti problemi sakriju od javnosti”, dodaju iz sindikata.

“Osuđujemo medijske istupe ministrice”

Priopćenje djelatnika Centra za socijalnu skrb Zadar prenosimo u cijelosti.

“Nakon posljednjeg tragičnog događaja na otoku Pagu, a vezano i za sve ranije događaje zbog kojih se centri za socijalnu skrb diljem Hrvatske redovito nalaze na udaru medija, smatramo potrebnim obratiti se javnosti. Prije svega, izražavamo duboko žaljenje zbog teškog stradavanja malodobne djece, zbog čega smo osobno i profesionalno iznimno potreseni.

Nadalje, oštro osuđujemo medijske istupe ministrice Nade Murganić koja je prozvala i osudila ravnateljicu, kao i djelatnike ovog Centra, a prije nego li je upravni nadzor uopće započeo sa svojim radom. Takav čin je pokrenuo lavinu negativnih i osuđujućih komentara mnoštva ljudi kojima nije poznat način rada centra niti ovlasti koje ima.

Naime, Centar za socijalnu skrb Zadar sa svojim podružnicama Gračac, Obrovac, Pag i Obiteljski centar pokriva područje koje naseljava 121 857 stanovnika prema popisu stanovništva iz 2011. godine. U Centru je zaposleno 56 djelatnika, od toga 43 stručna radnika, a sukladno Pravilniku o minimalnim uvjetima prostora, opreme i broja potrebnih stručnih i drugih radnika centra za socijalnu skrb, nedostaje nam veći broj stručnih radnika. Uvidom u službenu evidenciju utvrđeno je da je ovaj Centar tijekom 2017. godine zaprimio 9633 predmeta, a u 2018. godini 11863 predmeta. U zemljama Europske unije socijalni radnik istovremeno je zadužen za 10-50 obitelji, a takve su i preporuke Međunarodne udruge socijalnih radnika. Međutim, hrvatski socijalni radnik gore navedenim pravilnikom treba biti zadužen za 100 obitelji, a zbog nedostatka djelatnika, zaduženi smo i za preko 200 obitelji. Kako je moguće istovremeno voditi 200 slučajeva zanemarivanja ili zlostavljanja kako djece tako i starijih osoba, pri tome rješavati administrativne poslove i pratiti sve te obitelji na terenu?

Kao djelatnici Centra za socijalnu skrb u svom svakodnevnom radu izloženi smo stalnim rizicima i pritiscima kako radu na terenu tako i u uredu. Radimo u neadekvatnim uvjetima, preopterećeni smo javnim ovlastima te višestrukom nepotrebnom administracijom, nemamo status službene osobe, a nedostatak stručnih radnika je sve veći. Unatoč svim problemima s kojima se susrećemo u svakodnevnom radu, smatramo da svoj posao obavljamo savjesno, odgovorno i prema pravilima struke.

Centri za socijalnu skrb ne bi trebali biti jedini nositelji odgovornosti, digniteta i zaštite korisnika, obzirom da bi u zaštitu istih trebali biti uključeni i svi drugi sustavi, kao što su obrazovanje, zdravstvo i sudstvo, jer jedino zajedničkim djelovanjem i međusobnom suradnjom možemo zaštititi one najpotrebnije.  

Obzirom da je sustav socijalne skrbi desetljećima zapušten i zanemaren, ponovno upozoravamo nadležne da se žurno krene sa reformom cjelokupnog sustava jer je svakim danom broj potrebitih sve veći, a broj stručnih radnika sve manji, čime su izravno ugrožene najosjetljivije skupine ovog društva. Sa svakom reformom se kreće od vrha, a ne od dna.

Ovim putem se zahvaljujemo svim kolegama i kolegicama iz centara diljem Hrvatske, kao i svim vanjskim suradnicima na pruženoj potpori i podršci”, stoji u priopćenju.

mšm/hrt

Foto: Pixabay