/‘ŽIVOT NA ULICI’ Mile Mrvalj o beskućnicima ljeti: ‘Njima je uvijek pakleno teško jer moraju doslovno preživljavati’

‘ŽIVOT NA ULICI’ Mile Mrvalj o beskućnicima ljeti: ‘Njima je uvijek pakleno teško jer moraju doslovno preživljavati’

Ljetno vrijeme posebno je teško za beskućnike kojima je zbog visokih temperatura život na ulici dodatno otežan. Zanimalo nas je kako se snalaze na užarenim ulicama, gdje pronalaze hlad i mir, tko im pomaže i kako im svatko od nas može pomoći. O problemima ove najranjivije skupine građana upitali smo Milu Mrvalja. Kao bivši beskućnik, Mile vodi Humanitarnu udrugu Fajter za pomoć beskućnicima i aktivno pomaže ljudima koji su se, nažalost, također našli u toj teškoj životnoj situaciji.

“Temperature su takve kakve jesu. Beskućnicima je uvijek pakleno teško jer moraju doslovno preživljavati. Jedini način da prežive jest da sakupljaju boce po kantama za smeće. Zamislite kako je to na ovakvim visokim temperaturama sakupljati boce po šest i više sati dnevno”, započeo je Mile.

Dodao je kako se beskućnici uglavnom hrane po pučkim kuhinjama, i to im je jedini topli obrok u danu. A preko ljeta su zbog godišnjih odmora uvijek po dvije pučke kuhinje u Zagrebu zatvorene na dva do tri tjedna.

“To im stvara još veći problem. Smanjen je broj pučkih kuhinja pa se moraju preorijentirati na druge pučke kuhinje. Uz to, budu gužve pa stoje na visokim temperaturama u redovima po dva do tri sata. Sve da bi dobili dnevni obrok”, napomenuo je Mile.

Na naš upit gdje pronalaze hlad, kratko je odgovorio:

“Baš kao i ja trenutno, beskućnici sjede u parku gdje pronalaze jedini hlad. Sve je više onih koji odmaraju u hladu jer beskućnika je sve više i socijalnih slučajeva je sve više”.

Napomenuo je kako je preko ljeta manje humanitarnih akcija i rad njegove udruge je ograničen zbog godišnjih odmora.

“Većina mojih volontera su studenti i srednjoškolci koji su trenutno na odmorima. Moji prijatelji i donatori također. No i dalje imamo prodavače humanitarnog časopisa “Ulični Fajteri” i uvijek ima nekoga tko nam donira hranu ili odjeću pa to podijelim po potrebi. No zbog godišnjih odmora je i to smanjeno”.

Mile je za kraj napomenuo kako je problem i dalje u sustavu koji ne rješava problem beskućnika. Socijalne pomoći se i dalje nisu povećale, a trebale su se povećati s izmjenama zakona.

Na naš upit kako svatko od nas može pomoći, odgovorio je:

“Nije problem prepoznati beskućnika. Ako ga vidite dajte mu koju kunu, dajete mu nešto da pojede, da se osvježi i pitajte ga kako mu možete pomoći. Ako i ne možete napraviti puno barem ga pitajte što mu treba.”

Naravno, dodao je kako se uvijek možete javiti i njegovoj udruzi Fajter, ali se problem treba rješavati i na razini države.

“Ponavljam, problem je sustava koji pravi sve više beskućnika i sirotinje. Inflacija je sve veća, puno je problema, a sustav je potpuno anemičan, kao i naš predsjednik Vlade”, poručio je Mile Mrvalj za kraj.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Facebook