/’83 ZARAŽENIH U DOMOVIMA’ Slovenci uvode strože mjere i novi režim za umirovljenike

’83 ZARAŽENIH U DOMOVIMA’ Slovenci uvode strože mjere i novi režim za umirovljenike

Hrvatska i Slovenija imaju podjednak broj potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom, više od 700 zaraženih osoba u svakoj državi. No naši su susjedi odlučili pooštravati mjere u borbi s pandemijom, prvenstveno kako bi zaštitili starije stanovnike.

Objekti i zgrade s više stanova morat će se dezinficirati najmanje dva puta dnevno, posebno kvake ulaznih vrata, rukohvati ograda, tipke dizala u kojima se neće smjeti voziti više stanara odjednom, nego “pojedinačno”, piše Dnevnik.hr

Isto tako, u trgovinama će, prema novoj uredbi, između 8 i 10 sati ujutro smjeti kupovati samo invalidi, trudnice i umirovljenici.

Sredinom ovog tjedna istječe Vladina uredba o zabrani ulaska putnika u Sloveniju iz nečlanica EU-a, ali ona će biti produžena za još dva tjedna. Zbog učestalih kršenja preporuka o kretanju, Vlada bi mogla zabraniti da ljudi napuštaju općine u kojima žive.

Od devetero umrlih, osam preminulih je iz domova umirovljenika na koje se zaraza proširila, što tamošnjoj Vladi i zdravstvenim djelatnicama zadaje najviše briga. Trenutno je u slovenskim domovima za starije zaraženo 83 štićenika, a oboljelo je i 32 djelatnika tih ustanova.

mšm/dnevnik.hr

Foto: Pixabay, ilustracija