/’84. ROĐENDAN’ Glazbenoj divi godine ne mogu ništa: Tereza Kesovija od malih nogu živi za glazbu

’84. ROĐENDAN’ Glazbenoj divi godine ne mogu ništa: Tereza Kesovija od malih nogu živi za glazbu

Jedna od najvećih diva hrvatske glazbene scene 3. listopada proslavila je 84. rođendan. Terezu Kesoviju glazba je privlačila od malih nogu. Kao dijete bila je član zbora dubrovačke katedrale. Upisala je glazbenu školu, a uz to i stručnu iz koje se ubrzo ispisala. Studirala je glazbu na Glazbenoj akademiji u Zagrebu gdje je svirala i u Simfonijskom orkestru Radio Zagreba. Karijeru je započela nakon diplome na Odsjeku za flautu.

Pjevala je na Euroviziji dva puta. Godine 1966. predstavljala je Kneževinu Monako, a 1972. nastupila je kao predstavnica Jugoslavije s pjesmom ‘Muzika i ti’. U Francuskoj je izgradila karijeru 60-ih i 70-ih gdje se proslavila ‘Larinom pjesmom’ iz filma ‘Doktor Živago’. Godine 1988. imala je solistički koncert u pariškoj Olympiji, pišu 24sata.

Kesoviji su za rad uručene brojne prestižne nagrade. Nastupala je i na UNICEF-ovim koncertima na kojima je upoznala zvijezde poput Charlieja ChaplinaRicharda Burtona Petera Ustinova. Godine 2009. dobila je dvije nagrade za životno djelo – Porin i nagradu Grada Dubrovnika. 

U svojoj autobiografiji ‘To sam ja’ koja je objavljena prije osam godina, navodi kako joj je najsretnije razdoblje u životu bilo djetinjstvo u Dalmaciji gdje je živjela s bratom Perom, ocem Antunom i pomajkom Jelom koju je cijelog života zvala majkom. Majka joj je umrla kad je imala samo mjesec dana, a otac se nakon toga oženio Jelom koja je bila udovica i nije mogla imati djece. Kasnije se prema njezinoj autobiografiji snimio i istoimeni dokumentarni film.

mšm

Foto: Screenshot