/Akcija SUH-a pred Saborom: Transparent nasmijao ministra Pavića

Akcija SUH-a pred Saborom: Transparent nasmijao ministra Pavića

Članovi Sindikata umirovljenika Hrvatske su 4. prosinca ispred Sabora organizirali akciju dijeljenja letaka s umirovljeničkim zahtjevima. Bila je to uvertira u drugo čitanje paketa zakona u mirovinskoj reformi. Saborski zastupnici i predstavnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava dobili su na uvid šest potrebnih mjera koje bi spasile sadašnje i buduće umirovljenike od siromaštva. Upitali smo predsjednicu SUH-a Jasnu A. Petrović kako je prošla akcija i kakve su bile reakcije zastupnika i ministra Pavića.

„Transparent „Kako je Marko ukrao mirovine“ je nasmijao mnoge pa i samog ministra rada Marka Pavića. Dio zastupnika je, međutim, pokušao izbjeći prihvaćanje letka, dok su se neki zaustavljali i obećavali podršku. Šest mjera s letka ujedno su i amandmani, koje je SUH uputio prije glasanja o mirovinskoj reformi, u nadi da će barem dio njih biti prihvaćen“, ispričala nam je Jasna A. Petrović.

Uz umirovljeničke predstavnike, paralelnu akciju provodile su tri sindikalne središnjice koje su zastupnicima dijelile šibe i svoje amandmane vezane uz produženje dobi za mirovinu.

„SUH je svojim letkom po tko zna koji put, zatražio uvođenje modela usklađivanja mirovina po 100-postotnom iznosu povoljnijeg indeksa rasta plaća ili cijena, uvođenje zajamčene minimalne mirovine, državne naknade za starije osobe i novog modela obiteljske mirovine te dostavu mirovina poštom i omogućavanje jednakih uvjeta za rad uz mirovinu svim kategorijama umirovljenika“, istaknula je predsjednica SUH-a.

U šest koraka do zaustavljanja siromaštva

Nakon akcije, predstavnici SUH-a su prisustvovali drugom čitanju paketa umirovljeničkih zakona, a ovisno o tome što će se izglasati, SUH će planirati daljnje djelovanje.

„Predsjednik Sabora, kao i više zastupnika su pozdravljali prisutne SUH-ovce, dajući im time podršku. Za govornicom su pojedine ili sve zahtjeve SUH-a podržali Ivan Lovrinović, Branimir Bunjac, Kažimir Varda, Tomislav Žagar, Peđa Grbin, Robert Podolnjak i Željko Lenart, dok je u gotovo praznoj sabornici bilo otužno uočiti gotovo potpuni izostanak interesa većine za mirovinsku reformu, kao i za četvrtinu stanovnika Hrvatske starijih od 60 godina i njihovo siromaštvo“, napomenula je Petrović.

Svojom akcijom, dodala je, možda nisu ishodili direktne promjene u paketu mirovinskih zakona, no SUH je zato uspješno poručio Vladi i Hrvatskom saboru kako moraju prestati ignorirati siromaštvo umirovljenika .

„Predlagači zakona su bili pod pretežnim utjecajem financijske industrije i tek su njima dijelom pogodovali, dok su siromašni ostali zaboravljeni i poniženi“, istaknula je Petrović.

Na upit s čime su zadovoljni, Petrović je odgovorila:

„Ipak ima nekih pomaka na bolje, a prvo i najvažnije je što je došlo do promjena glede drugog mirovinskog stupa i mogućnosti da se barem u trenutku umirovljenja oni koji bi iz drugog stupa dobili nepovoljnu mirovinu mogu vratiti u prvi mirovinski stup. Time su siromašniji radnici s plaćama nižima od prosječne dobili svojevrsnu zaštitu socijalne države. Drugo, pozdravljamo što je povećana najniža mirovina pa makar i na 3,13 posto, iako to nikako nije dovoljno.“

Na kraju, dodala je, dobro je to što je prošireno pravo na rad i na prijevremene umirovljenike, iako nisu u cijelosti zadovoljni rješenjem koje pogoduje povlaštenima.

„Moglo je i bolje, puno bolje, no riječ je o necjelovitoj reformi koja treba biti nastavljena brojnim drugim mjerama”, zaključila je predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: SUH