/Aktivistica Ljudmila Aleksejeva preminula u 91. godini

Aktivistica Ljudmila Aleksejeva preminula u 91. godini

Najpoznatija ruska aktivistica za ljudska prava Ljudmila Aleksejeva (91) preminula je u subotu u bolnici u Moskvi. Zbog borbe za ljudska prava prijetili su joj smrću, a sovjetska ju je vlast protjerala iz Rusije. Aleksejeva je po povratku u zemlju nastavila raditi na zaštiti ljudskih prava i demokracije. Kako se na današnji dan – 10. prosinca obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, prenosimo njezinu životu priču i brojne zasluge.

“Bila je aktivistica za ljudska prava sve do posljednjih trenutaka. Stvarno je vodila život za prijatelje. Ovo je veliki gubitak za zajednicu koja se bori za ljudska prava”, rekao je Mihail Fedotov, šef ruskog predsjedničkog Vijeća za ljudska prava, piše HRT.

Ljudmila Aleksejeva, arheologinja po struci, napustila je obećavajuću akademsku karijeru te se šezdesetih godina prošlog stoljeća uključila u kampanje o pravima. Zbog borbe za ljudska prava prijetili su joj smrću, a sovjetska ju je vlast protjerala 1977. Vratila se u Rusiju 1993. godine, gdje je nastavila sa svojim predanim radom na polju zaštite ljudskih prava i demokracije.

Iako je jedna od Putinovih najvećih kritičarki, Vladimir Vladimirovič prešao je prag njezina stana prošlo ljeto pa su uz čašu šampanjca zajedno nazdravili za njezin 90. rođendan.

Zbog neumorne borbe za ljudska prava, osobito ona političkih zatvorenika, skupine povezane s Kremljom ne jednom optužile su suosnivačicu Moskovskoga helsinškog odbora da je strani agent koji ne vodi računa o ruskim nacionalnim interesima. Svijet pak smatra kako suvremena Rusija treba takve ljude, a bila je i u konkurenciji za Nobelovu nagradu za mir.

mšm

Foto: Screenshot