/Posljednji češljar u Hrvatskoj ima 82 godine i zna sve tajne nekad cijenjenog zanata

Posljednji češljar u Hrvatskoj ima 82 godine i zna sve tajne nekad cijenjenog zanata

HRT je snimio zanimljiv prilog o 82-godišnjem Antunu Peneziću, posljednjem majstoru češljaru u Hrvatskoj. Njegova priča počinje 1953. godine, kada je krenuo učiti zanat od posljednjeg zagrebačkog majstora češljara. Iako je njegovo zanimanje nekoć bilo cijenjeno, danas ga nema nitko naslijediti.

Češalj je predmet kojeg koriste svi – i veliki i mali. Danas ga uzimamo zdravo za gotovo, no prije modernih materijala – izrada češljeva spadala je pod poseban zanat poznat kao češljarstvo. Antun Penezić je posljednji češljar u Hrvatskoj koji češljeve izrađuje od zdrave roževine, piše hrt.hr.

Najčešći kupci su mu Hrvati iz dijaspore, Amerike i Australije, a za njegove proizvode imaju samo riječi hvale.

Svoj zanat krenuo je peći 1954. godine, od tadašnjeg posljednjeg zagrebačkog češljara. Majstora Antuna nema tko zamijeniti, a njegov će zanat uskoro nestati u Hrvatskoj.

“Kad sam počeo učiti zanat, to vam je bilo ’54. godine kod posljednjeg češljara u Zagrebu koji je radio od roževine”, kazao je HRT-u.

Većina modernih češljeva napravljeno je od plastike i to strojnom obradom. No Antun svoje češljeve ručno radi od roževine i tvrdi da su dobri za zdravlje:

“I cijenjeni češljarski zanat pogotovo u ono vrijeme kada se radilo od te zdrave roževine. Češalj treba svaka osoba, svaki dan, i malo dijete koje se tek rodilo. Dokazano je da češalj od roga, kad ste umorni – treba malo sijesti, raščešljati se – potakne cirkulaciju i smiruje, čak prestane glavobolja. To je naučno dokazano”, kazao je HRT-u.

Volio bi da netko nasljedi njegov zanat, ali mladi za taj posao nisu zainteresirani:

“Ima dobre omladine, ali oni su ipak u zamisli da bi to bilo preteško za njih. Oni vole jako pametne telefone i misle da bu sve s tim postigli”, kazao je 82-godišnji majstor umjetnik Antun Penezić.

mšm/hrt

Foto: HRT screenshot