/Austrija povećala mirovine za 2,6 posto ili 34 eura; u Hrvatskoj je prošli put rasla samo 63 kune

Austrija povećala mirovine za 2,6 posto ili 34 eura; u Hrvatskoj je prošli put rasla samo 63 kune

Umirovljenici u Austriji od siječnja iduće godine primati će mirovine uvećane za 34 eura mjesečno kako bi se uklonile negativne posljedice inflacije na njihov životni standard. Odlučila je to austrijska Vlada, polazeći u svojoj odluci od toga da godišnja stopa inflacije iznosi dva posto, što iziskuje povećanje mirovina od 2,6 posto.

“U Austriji ima puno umirovljenika koji moraju podmiriti svoje životne troškove s tisuću eura mirovine. Važno je osigurati dostojanstveno starenje naših sugrađana”, poručio je austrijski kancelar Sebastian Kurz, čiji će potezi i riječi zacijelo snažno odjeknuti među našim umirovljenicima.

I kod nas se visina mirovina usklađuje s inflacijom, ali je početni iznos mirovine na koji se dodaje trošak inflacije daleko niži nego u Austriji, pa su prosječne mirovine naših umirovljenika od 316 eura u nenadoknadivom zaostatku za troškovima života. Tako su u rujnu prošle godine mirovine usklađene s rastom troškova u zemlji povećanjem od 63 kuna za primatelje prosječnih mirovina.

Mjesečno povećanje od 34 eura u Austriji dobit će najveći dio umirovljenika čije se mirovine kreću od 1115 do 1450 eura ili niže od 1115 eura. Dok bi, prema izračunima austrijskih medija, umirovljenici s primanjima višim od 3400 eura mogli računati s mjesečnim povećanjem od 68 eura.

Za povećanje mirovine u austrijskom proračunu osigurano je dodatnih milijardu eura. Kancelar Kurz tvrdi da povećanje mirovinskog budžeta neće imati utjecaja na zacrtanu proračunsku politiku, piše Novac.hr.