/Baka Ivka jedva preživljava u kućici bez wc-a i prozora

Baka Ivka jedva preživljava u kućici bez wc-a i prozora

Zamislite život bez lipe u novčaniku, u malenoj trošnoj kućici koja umjesto prozora ima najlone, i da stvar bude gora – bez kupaonice i wc-a. U jednoj takvoj, u malom mjestu Prkos koje se nalazi u općini Sveti Ivan Žabno, živi baka Ivka Đurasek (67). Uz težak život u siromaštvu, zadesila ju je još veća tragedija. Prošlog je tjedna ostala bez voljenog supruga Štefeka Đuraseka s kojim je, priča kroz suze, bila u sretnom braku 25 godina.

“Suprug je primao 1600 kuna inače, od toga smo živjeli. No on je umro pa sam samim time, osim što sam ostala bez njega, ostala i bez novca. Djece nismo imali i ostala sam sama. Nemam nikoga. Baš nikoga. Već dulje vrijeme mi pomaže Livija Jakopović, poznata križevačka humanitarka i koprivničanka Dina Perković.  I susjedi su tu koji pomognu. Pozovu me na ručak. A pomogli su mi i dok mi je suprug umro, kupili su mi lampaše i hranu mi donijeli”, ispričala je gospođa Ivka novinarima epodravina.hr.

Ovu zimu jedva je preživjela. Osim što nema prozore, nije imala ni drva pa je morala štedjeti tako da se minimalno grijala. Dane je provodila u krevetu, pokrivena dekama i poplunom da se živa ne smrzne.

S obzirom na to da joj ni televizor više ne radi, dane provodi u tišini, sama sa sobom. Zapravo, jedino društvo koje ima je pas. On čuva ulaz u njezin dom.

“Ni zdravlje me ne služi. Pijem tablete za tlak i srce. Kako sam imala problema s trovanjem, moram još piti i antibiotik. Baš je jadan taj moj život, ne daj Bože nikome. Bez pomoći drugih ne mogu, nemam s čime kupiti hranu. Račune za struju nisam podmirila, nemam s čime platiti. Evo, u drugoj sobi nemam svjetlo, pregorjela mi je žarulja, nemam novaca da ju zamijenim.  A bilo je dana kada sam jela samo kruh”, rekla je.

Teško je ostati ravnodušan na tužnu sudbinu ove bake koja bi samo željela život dostojan čovjeka. Svi koji želite pomoći možete uplatiti novac na njezin tekući račun Erste banke koji glasi na njeno ime; HR6824020063200507014, adresa je Prkos 66, Trema. Baki treba i pravna pomoć da ostvari bilo kakva novčana prava, a kontaktirati je možete i na broj: 099/88-43-499.

mšm

Foto: Ivan Brkić/epodravina