/Bake i djedovi ne smiju brigom ‘gušiti’ roditelje, u Njemačkoj čak postoji tečaj

Bake i djedovi ne smiju brigom ‘gušiti’ roditelje, u Njemačkoj čak postoji tečaj

Prije osam godina Detlef Untermann (66) postao je djed. Napravio je posebnu sobu za unuka – u svojem uredu, u svojoj kući i u svojem životu, želeći, zajedno sa suprugom, biti na raspolaganju djetetu od prvoga dana. No stručnjaci savjetuju da se bake i djedovi ne bi trebali ponašati kao zamjenski roditelji.

Obiteljski sklad između djedova i baka, njihove djece i unučadi ne podrazumijeva se, tvrdi Andrea Hagen-Herpay, savjetnica Njemačke udruge primalja (DHV).

“Nerijetko mlade roditelje ‘guše’ očekivanja djedova i baka, a često moraju odbijati njihove neželjene savjete”, kaže Hagen-Herpay i dodaje da je želja baka i djedova za aktivnim sudjelovanjem u životima njihovih unuka relativno nova pojava, prenosi HRT.

Danas ljudi postaju djedovi i bake s prosječno 55 godina, što znači da im preostaje još mnogo godina za uživanje u unucima. No pritom moraju biti svjesni toga da svojom brigom i miješanjem u život mladih roditelja ne smiju pretjerati. 

“Bake i djedovi trebali bi razmisliti o tomu kakva je pomoć mladim roditeljima potrebna, osobito u mjesecima nakon rođenja djeteta”, kaže Hagen-Herpay. A to je pomoć u pripravi obroka, kupnji, pranju rublja, šetnji djeteta kolicima kako bi se mlada majka mogla odmoriti i tomu slično.

Njemačka udruga za zaštitu djece (DKSB) nudi posebne tečajeve za bake i djedove kako bi im se pomoglo u prilagodbi na novu ulogu. Predsjednik udruge Heinz Hilgers kaže da su ti pripremni tečajevi vrlo traženi, a njegov savjet bakama i djedovima jest da ne stavljaju svoje unuke u središte svojeg života.

“Ako ste osjetljivi, bit će vam jako teško kad vas vaši unuci više ne budu toliko trebali. Zato se družite s prijateljima, ne zapostavljajte hobije, šetnje i izlaske koji vas vesele”, poručio je.

mšm/hrt

Foto: Pixabay