/‘BIZARAN SLUČAJ’ Kažnjen jer nije sredio lažnu mirovinu; primio novac za tu ‘uslugu’

‘BIZARAN SLUČAJ’ Kažnjen jer nije sredio lažnu mirovinu; primio novac za tu ‘uslugu’

Koliko je “namještanje” lažnih mirovina rašireno u Hrvatskoj? Na to pitanje nitko ne može dati konkretan odgovor, ali je uvijek zanimljivo pročitati detalje kada dođe do pokušaja. Najnoviji primjer dolazi nam s Općinskog suda u Sisku koji je osudio čovjeka koji je primio novac da drugoj osobi sredi lažnu mirovinu, iako na kraju do lažne mirovine nije ni došlo, piše portal Mirovina.hr.

Zagrepčanin D.E. osuđen je na osam mjeseci uvjetnog zatvora u bizarnom slučaju s mirovinama u glavnoj ulozi. D.E. je osuđen jer svom klijentu iz Petrinje M.P. nije sredio lažnu mirovinu, iako je primio novce za tu uslugu.

Osuđenik će morati vratiti novce koje je druga stranka “uložila” u taj protuzakonit čin do kojeg na kraju nije ni došlo.

Slučaj je počeo u siječnju 2012. godine u jednom petrinjskom restoranu, kada je D.E. Petrinjcu ponudio da mu za iznos od 4000 kuna može osigurati invalidsku mirovinu. Petrinjac je na kraju uplatio 3700 kuna, ali nikada nije ostvario obećanu invalidsku mirovinu – pa je odlučio ići na sud.

‘Nije sredio mirovinu, a uzeo je novac’

Nezadovoljan statusom svoje mirovine, M.P. iz Petrinje od jednog poznanika saznaje za Zagrepčanina koji ima veze u HZMO-u i koji navodno može sređivati mirovine za ceh od 7000-8000 kuna.

Unatoč cijeni od oko tisuću eura, dogovorili su se za manji iznos, a M.P. je malo po malo uplaćivao iznose, ukupno 3700 kuna.

M.P. je čekao da se problem sredi, ali ništa – od D.E. dobio je informaciju da je negdje zapelo. Navlačenje je trajalo preko godinu dana, a kad je potpuno izgubio strpljenje otišao je do Općinskog državnog odvjetništva u Sisku te podnio kaznenu prijavu što mu D.E. “nije sredio vojnu mirovinu, a uzeo je novac”.

Sudilo mu se za prijevaru, a ne za malverzacije s mirovinama

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku podiže 2015. godine optuženicu protiv D.E. zbog prijevare. On je, naravno, negirao da mu je M.P. uplatio novac, ali svjedok koji ih je spojio potvrdio je sve i rekao da su to bili novci za sređivanje mirovine.

Sud u konačnici osuđuje D.E. na osam mjeseci zatvora uvjetno, može se to tako reći, jer nije sredio mirovinu M.P. i jer mu je uzeo novce. Mora mu vratiti 3700 kuna i platiti sudske troškove (još 500 kuna).

Kazna zatvora se pak neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

bl/Mirovina.hr

Foto: Unsplash