/Božićno vrijeme nije radosno za sve umirovljenike

Božićno vrijeme nije radosno za sve umirovljenike

Prošao je „crni petak“ i sada dolazi najveseliji dio godine. Dolazi mjesec radosti i veselja. Kod nas još nije pošteno ni zaživio taj „crni petak“. Možda zapravo imamo i više crnih petaka tijekom godine, pa nas ovaj toliko ne privlači. Možda još nismo navikli da jedan crni petak u godini može biti jako dobar i blistav ako uhvatimo dobar popust i „obogatimo se“ blistavim novim ruhom za jako malo novca. Osim ako nismo praznovjerni pa držimo da nam petak nije dobar dan, piše psihologinja Biserka Budigam u novom broju Glasa umirovljenika.

Dolazi sada najveseliji mjesec u godini, prosinac, vrijeme došašća. Ovaj ćemo mjesec nastojati živjeti radosno, puni vjere i nade da će nam biti bolje. Radovat ćemo se, jer oko nas će sve biti okićeno, prolazit ćemo ulicama i trgovima grada osvjetljenima tisućama lampiona. Cijelog dana i dobar dio noći uživat ćemo u novom božićnom ruhu grada, susretati davno zaboravljene prijatelje i sudarati se s bučnim turistima. Istovremeno, nećemo možda niti zapaziti visokog, mršavog čovjeka, koji ide usporedno s nama i ne primjećuje nas, koji je odlutao mislima u neko ljepše i sretnije vrijeme.

Osamljen je, možda bi sjedio negdje s prijateljima i pijuckao, pričao o sebi, ali zna da je upravo podigao mirovinu koja nije dostatna da plati gazdi stanovanje i režije. Razmišlja on o promjenama u mirovinskom sustavu koje su upravo ovih dana u populaciji umirovljenika najvažnija tema. Mnogo ne razumije, ali zna da se ne može sve toliko promijeniti na bolje da bi on mogao dobro živjeti od svoje mirovine.

Radio je u građevinarstvu, razbolio se i otišao u invalidsku mirovinu koja iznosi 1.300 kuna. Ponekad radi na crno s nekim prijateljem zidarom koji mu plati da može preživjeti. Sada nema posla. Gdje će i kako dočekati Božić? Frustriran je i bijesan. Odlazi u susjedni kafić na kavu, ali da otjera crne misli, neće dolijevati još „crnila“ pa popije jedan „konjačić“ i tada dobije hrabrosti i posvađa se s prijateljem kojeg je susreo, a koji ima pet puta veću mirovinu. Dolazi k meni i ispričava se zbog svađe, ali kaže da je „puknuo“.

Priznaje da sve češće razmišlja o samoubojstvu. I sjetim se susjeda koji je prije nepunih mjesec dana doista tako i skončao život zbog nerazumijevanja obitelji. I ne mogu zaboraviti da i statistički podaci govore kako iz godine u godinu raste broj starijih osoba koje same odlučuju o vlastitom umiranju, jer nema dovoljno razumijevanja za njihove probleme ni u obitelji ni u društvu.

Ipak, razmišljam o starijim osobama koje još uvijek imaju dovoljno energije i razumijevanja približiti se prijateljima ili osobama iz susjedstva koje imaju problema i nisu, zbog niza osobnih, obiteljskih ili materijalnih mogućnosti, u stanju nositi se sa životom u starosti.

Imamo li sreću da živimo u dobrim odnosima s obitelji ili sami, pokušajmo ovih blagdana učiniti iskorak i u našem životu i ponašanju. Pokušajte obići staru osamljenu prijateljicu ili prijatelja, susjeda ili dalekog rođaka. Unesite u njihov dom dio radosti pomozite im pospremiti stan ako to nisu u mogućnosti, odnesite im nešto hrane koju ste sami s ljubavlju pripremili, podijelite kolače ili ih pozovite na objed u vlastiti dom.

U udrugama organizirajte prigodna druženja. Okitite prostor i svakome poklonite sitnicu (kuglicu ili neki ukras za bor koji ste sami u udruzi izradili, jedan kolačić ili makar bombon), jer nije važna vrijednost poklona nego iskrena želja i činjenje radosti drugome. Neke će podružnice imati domjenke uz glazbu i ples, što je jako dobro i korisno za starije osobe.

Netko se tada prisjeti samo veselih i sretnih dana iz svoje mladosti. Netko drugi možda razmišlja o nekim svojim životnim neuspjesima ili promašajima, o ljudima koje je volio, a više ih nema, o svojoj osamljenosti, bolesti, siromaštvu, o smrti i vlastitom umiranju. To uglavnom javno pokazuju, jer podsvjesno traže pomoć. Na njih treba obratiti posebno pažnju.

Najhrabriji će organizirati i doček Nove godine kao vrhunac završetka jedne uspješne godine i radosti na daru još jedne nove. Hrabrost je ostati budan cijelu noć, jesti i piti, plesati i sve to preživjeti. Ovih dana obilazeći grad, ma koliko god se žurili, zaustavite se kod prodavača lista o beskućnicima, ako možete kupite list i porazgovarajte s njim, ohrabrite ga i poželite mu sretne blagdane.

Ako ste na kućnu adresu dobili čestitke nekih udruga čiji ih članovi sami izrađuju, ne zaboravite ih platiti. Donirajte ako ste u mogućnosti barem 50 do 100 kuna nekoj udruzi. Družite se i poklonite pažnju osamljenima, jer ovo je vrijeme koje slavi radost, ljepotu i mladost, a stariji se teško snalaze u novim odnosima u društvu, ali i u vlastitim obiteljima, jer je sve veći međugeneracijski jaz.

I siromaštvo starijih osoba je sve veće, jer više od 50 posto umirovljenika ima niske mirovine, u zoni su siromaštva. Samoubojstva starijih osoba ne smiju se događati pored nas. Dužni smo zaštiti svoju generaciju.

mšm/suh

Foto: Pixabay