/Čujem, Vjerujem, Vidim: Zvučne knjige starijima puno znače!

Čujem, Vjerujem, Vidim: Zvučne knjige starijima puno znače!

Međunarodni je dan osoba s invaliditetom. Više od milijarde ljudi u svijetu ima neki oblik invaliditeta, a u Hrvatskoj živi više od pola milijuna osoba s invaliditetom. Kako se danas obilježava i 10. godišnjica djelovanja Zaklade “Čujem, Vjerujem, Vidim” upitali smo Mirka Hrkača, upravitelja Zaklade na koje sve načine pomažu svojim starijim članovima i koje usluge oni najčešće koriste.

Naime, Zaklada “Čujem, Vjerujem, Vidim” će predstaviti svoja ostvarenja u 2018. godini te uručiti zahvalnice kolegama i suradnicima koji su dali svoj doprinos u ostvarenju njezine svrhe: omogućivanje pristupa literaturi slijepim i drugim osobama koje ne mogu koristiti standardni (crni) tisak te pomoć mladim osobama s invaliditetom u obrazovanju.

Također će biti uručeno i 5 prijenosnih računala učenicima srednjih škola i studentima s invaliditetom. No uz mlade, Zaklada pomaže i starijim osobama.

“Dolazi nam puno starijih osoba i to upravo zbog zvučnih knjiga koje im puno znače. Oni sami mogu predlagati koje knjige žele. Također, imamo suradnju sa starijim osobama iz Pučkog otvorenog učilišta Zagreb koji izlažu svoje slike u galerijskom prostoru naše Zaklade. Dosad smo imali pet takvih likovnih izložbi”, rekao nam je Mirko Hrkač, upravitelj Zaklade “Čujem, vjerujem, vidim”.

Zvučne knjige, dodao je, snimaju u svom studiju, a besplatno ih mogu koristiti svi koji postanu njihovi članovi.

“Za one koji ne mogu osobno doći, knjige im se mogu poslati na njihovu kućnu adresu. Imamo i mladih i starijih osoba koji uglavnom koriste našu knjižnicu. Kako velik dio njih ima problem s vidom, oni preslušavaju knjige na CD-u i vraćaju ih nazad”, poručio je Mirko Hrkač.

Knjižnica “Čujem, vjerujem, vidim”, dodao je, osnovana je s ciljem pružanja knjižničnih usluga slijepim i slabovidnim osobama, osobama s oštećenjem vida i perceptivnim poteškoćama te onima koji zbog invaliditeta nisu u stanju držati knjigu ili rukovati njome, ili fokusirati, ili pomicati oči u mjeri u kojoj bi se omogućilo čitanje. Riječ je o osobama s disleksijom, ADHD-om, tjelesnim invaliditetom i drugim poteškoćama.

Naime, omogućavanje pristupa literaturi slijepim osobama  i osobama s invaliditetom koje same ne mogu čitati jedna je od svrha Zaklade, a sadržaj je dostupan snimanjem zvučnih zapisa, digitalizacijom tiskanog sadržaja, te ispisom na brajici.

Podsjetimo, Zaklada “Čujem, vjerujem, vidim” proizašla je iz projekta SOBA SUSRETA, autora i urednika, Mirka Hrkača, kroz koji je snimljena Zvučna Biblija na hrvatskom jeziku za potrebe slijepih osoba. U snimanju su sudjelovali Udruga ZAMISLI iz Zagreba. Zvučna Biblija snimljena je u studiju Hrvatskog Katoličkog Radia.

Maja Šubarić Mahmuljin