/Davne 1969. autostopom su krenuli na put Europom, a sada ovi zaljubljeni umirovljenici planiraju isto?

Davne 1969. autostopom su krenuli na put Europom, a sada ovi zaljubljeni umirovljenici planiraju isto?

Marica (70) i Mijat (73) Barišić umirovljenici su s filmskom pričom iza sebe. Upoznali su se kao studenti pedagoške akademije u Slavonskom Brodu i shvatili da ih veže avanturistički duh.

Davne 1969. godine, uz jedva izborenu dozvolu Maričinih roditelja, krenuli su na put Europom najjeftinijom i najriskantnijom metodom – autostopom! Više od deset tisuća kilometara i 15 zemalja kasnije, izašli su s bogatim životnim iskustvom koje im je u mnogočemu odredilo živote.

“Roditelji nisu znali što je to autostop. Pa smo im rekli da želimo obići 15 zemalja autostopom; pa kako, nemate auto, kako ćete putovati? Mi ćemo zaustavljati druge aute”, objasnila je Marica kako su nagovorili njene roditelje na odvažan put.

Prvi put su bez prijevoza i smještaja zaglavili već u susjednoj Sloveniji. Zaspali su pod vedrim nebom zagrnuti dekama i odlučno nastavili dalje. U Linzu su se već zaručili i krenuli dalje.

Kada su stigli u Manchester, gdje je živjela Maričina tetka, zaruke su polako prerastale u plan za vjenčanjem. Tamo su se nakratko zaposlili, kako bi uštedjeli za slavlje.

Danas uživaju u mirovini. Mijat izrađuje razne pedagoške materijale, igre i kvizove, a Marica radi rakije, eterična ulja i brine o cvijeću. Imaju dvojicu sinova, dočekali su unuke, a u školi su odgojili generacije i generacije.

Imaju još puno planova, a u prošlom putovanju nisu sve stigli posjetiti. Ako nikako drugačije – onda dobrim starim načinom uz pomoć palca uperenog prema nebu, piše dnevnik.hr.

FOTO: screenshot/novatv
pv/dnevnik.hr