/Dobiti srčani udar opasnije je od COVID-a

Dobiti srčani udar opasnije je od COVID-a

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u svijetu, ali i Hrvatskoj. Osobe koje od njih boluju, u vrijeme pandemije korona virusa imaju povećani rizik od razvoja težih komplikacija. No, i virus može oslabiti naše srce. Na Svjetski dan srca, koji obilježavamo danas, važno je osvijestiti što sve možemo učiniti kako bismo sačuvali i zaštitili naš najvažniji mišić, piše Mirovina.hr.

Pušenje, dijabetes, visoki krvni tlak, pretilost, nepravilna prehrana, tjelesna neaktivnost, zagađenje zraka…., sve su to mogući uzroci razvoja kardiovaskularnih bolesti. S njima se izlažemo opasnosti i od razvijanja teškog oblika bolesti u slučaju obolijevanja od korona virusa. Male promjene poput pravilne prehrane, prestanka pušenja i aktivnosti mogu dovesti do poboljšanja.

Više od 40 posto Hrvata umre od srca

Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,9 milijuna smrti u svijetu godišnje, a procjenjuje se da će do 2030. godine  biti uzrokom 23 milijuna smrti. Prema podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti također na vrhu ljestvice smrtnosti, a od njih je 2019. godine umrlo 22.020 osoba, odnosno 42,5 posto ukupno umrlih. Analiza po spolu pokazuje da su uzrok smrti 47,9 posto umrlih žena (12.673) i  36,9 posto umrlih muškaraca (9347).

Ono što ohrabruje jesti da je posljednjih 15-ak godina prisutan pozitivan trend smanjenja smrtnosti u Hrvatskoj, što je izraženije za cerebrovaskularne bolesti, nego za ishemijsku bolest srca. No, kardiovaskularne bolesti su i dalje vodeći uzrok smrtnosti i obolijevanja.

U usporedbi s Europom, Hrvatska spada među zemlje koje imaju srednje visoke stope kardiovaskularne smrtnosti sa 292 slučaja na 100.000 stanovnika. Prosjek za zemlje  europske regije iznosi 315 na 100.000 osoba, a za zemlje EU 190,  dok je raspon stopa za zemlje EU od 97-565 (Francuska-Bugarska). U usporedbi sa susjednim državama, Hrvatska ima višu stopu smrtnosti od Slovenije (198), Austrije (182),  Italije (152), a nižu stopu od Mađarske (371).

Dobiti srčani ili moždani opasnije je nego Covid-19

Kod kroničnih bolesnika, pri pojavi ozbiljnih znakova infekcije, kao što je teško disanje, stezanje ili bol u prsnom košu, vrlo visoka tjelesna temperatura, odmah trebala potražiti liječničku pomoć. Prvo i osnovno pravilo u liječenju svih kroničnih bolesti, među kojima se nalaze i kardiovaskularne bolesti, glasi da treba nastaviti dalje koristiti svoju terapiju kronične bolesti kao do sada.

Istovremeno je nastupio jako zabrinjavajući trend. Naime, srčani bolesnici počeli su izbjegavati posjete hitnim službama i svojim liječnicima. To izbjegavanje pripisuje se strahu od virusa.

Zavod za javno zdravstvo napravio je analizu hospitalizacija od infarkta miokarda za prvih šest mjeseci ove godine, te usporedbu s 2019. godinom u istom periodu za bolnice u Zagrebu.  Iz prvih preliminarnih rezultata vidljivo je da je od 1.siječnja do 30. lipnja broj hospitalizacija u bolnicama Zagreba, za infarkt miokarda manji u prosjeku za 14 posto. No, slijedi analiza po mjesecima, jer moguće je smanjenje veće u vrijeme “lockdown perioda” te većeg broja novooboljelih osoba od Covida-19.

Kako voditi brigu o srcu kada smo kod kuće?

Kako voditi brigu o vlastitom srcu kad smo zatvoreni u kući savjetuju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

  • Nastavite se baviti tjelovježbom, jedite uravnoteženo i naspavajte se
  • Nastavite komunicirati s drugima, održavajte prijateljstva, održavajte kontakte s obitelji
  • Nemojte prekomjerno čitati/slušati o pandemiji, te pritom koristite samo provjerene izvore
  • Nemojte stres pokušati liječiti pomoću alkohola i droge
  • Nemojte izbjegavati posjet hitnoj službi ili svom liječniku zbog straha od zaraze jer puno je opasnije dobiti srčani ili moždani udar nego zaraziti se Covidom.

bl

Foto: Pixabay