/Dobra vijest za umirovljenike: Novi cenzus za besplatno dopunsko ide u hitnu proceduru!

Dobra vijest za umirovljenike: Novi cenzus za besplatno dopunsko ide u hitnu proceduru!

Inicijativa Sindikata i Matice umirovljenika Hrvatske za redefiniranje uvjeta ostvarivanja besplatnog dopunskog zdravstvenog osiguranja – urodila je plodom. U hitnu proceduru upućene su izmjene i dopune Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju pa umirovljenici više neće ostajati bez besplatnog osiguranja kada zbog simboličnog usklađivanja mirovina pređu cenzus koji nije mijenjan godinama.

Sada država plaća dopunsko zdravstveno osiguranje onim osiguranim osobama kojima ukupan prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno nije veći od 45,59% proračunske osnovice (prihodovni cenzus), odnosno za osiguranika samca kojem prihodovni cenzus nije veći od 58,31% proračunske osnovice, piše Moje vrijeme.

Ovaj zakonski prijedlog problem rješava na način da se svake godine obavlja “indeksacija”, odnosno da se prihodovni cenzus usklađuje s promjenama prosječnog indeksa potrošačkih cijena i promjenama prosječne bruto plaće.

Odluku o usklađivanju prihodovnog cenzusa prema predloženim izmjenama i dopunama važećeg Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju donosit će Upravno vijeće HZZO-a na temelju podataka Državnog zavoda za statistiku najkasnije do 30. studenoga tekuće godine za sljedeću godinu.

Za provođenje predloženoga Zakona potrebno je osigurati dodatnih 225 milijuna  proračunskih kuna, a prema analizama, obuhvatit će oko 275.000 osiguranika koji će ostvarivati pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje na teret sredstva državnog proračuna. Procijenjeni iznos sredstava osigurava se u državnom proračunu za svaku godinu počevši od 2020. godine koje je potrebno doznačiti iz državnog proračuna Zavodu za provođenje Zakona.

Podsjetimo, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske održale su niz prosvjeda na Markovu trgu u listopadu i studenom prošle godine. Upozorili su da cenzus nije mijenjan već 15 godina te da je zbog usklađivanja mirovina u samo godinu dana pravo na besplatno dopunsko osiguranje izgubilo čak deset tisuća umirovljenika, kao i da tu povlasticu sada uživa samo 163.000 umirovljenika.

O svemu se oglasio i Sindikat umorovljenika Hrvatske koji je vijest o tome da je novi cenzus otišao u hitnu proceduru podijelio na društvenim mrežama.

“NOVI CENZUS OTIŠAO U HITNU PROCEDURU! Kad vam u travnju usklade mirovine, više nećete zbog 17 kuna izgubiti besplatno zdravstveno dopunsko osiguranje. Umirovljeničke udruge objasnile su Plenkoviću da se cenzus mora usklađivati kao i mirovine. Uspjelo je, kao i to da neće rasti polica dopunskog. Sada slijedi borba za još jedno povećanje cenzusa prema hrvatskoj liniji siromaštva. Korak po korak. Ili biste radije da bolje ne bude ništa nego išta?”, objavio je Sindikat umirovljenika na svojoj Facebook stranici Pokret protiv siromaštva starijih osoba.

mšm/moje vrijeme

Foto: SUH