/‘DOSTAVA NA KUĆNI PRAG’ Dvije udruge u Istri zajedničkim snagama za tisuće umirovljenika organizirale nabavu i dostavu hrane, lijekova…

‘DOSTAVA NA KUĆNI PRAG’ Dvije udruge u Istri zajedničkim snagama za tisuće umirovljenika organizirale nabavu i dostavu hrane, lijekova…

Starijim osobama u ruralnim područjima najveći je problem prijevoz. O njemu im ovisi odlazak u trgovinu, ljekarnu, liječniku… Često sami i bolesni, nemaju kako obaviti osnovne svakodnevne aktivnosti i poslove. Dvije udruge uz pomoć državne i lokalnih vlasti osmislile su kako umirovljenicima sve što im je potrebno dovesti na kućni prag.

Udruge “Labin Zdravi grad” i “Dodir nade” zajedničkim su snagama započele novi projekt pomoći starijim osobama “MOST – Moja mobilna starost”. Odobravanjem sredstava udruzi Labin Zdravi grad od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike otvorila se mogućnost za jaču i kvalitetniju izvaninstitucionalnu skrb za starije osobe na području Labinštine, piše Mirovina.hr.

Na Labinštini živi više od 5900 osoba starijih od 60 godina s kroničnim oboljenjima koja im onemogućuju autonoman život, društveni život i mobilnost te narušavaju kvalitetu života.

Navedene udruge ojačanim kapacitetima u suradnji s Gradom Labinom i općinama Labinštine pružat će usluge nabave namirnica, lijekova, uputnica, recepata i drugih potrepština i obavljanje njege i pomoći u kući za starije i nemoćne osobe za cijelu Labinštinu te organiziranja i dostave obroka za područje grada Labina.

Korisnik će plaćati samo cijenu proizvoda ili usluge (obroka, namirnica, lijekova, i dr.), dok će prijevoz biti besplatan. Usluga prijevoza starijih osoba do liječnika, banke, pošte i sličnih njima važnih mjesta trenutno je radi epidemioloških razloga obustavljena, međutim ukoliko prilike dozvole, uvest će se i usluga prijevoza.

bl

Foto: Unsplash ilustracija