/FOTO Baka Marija proslavila 100. rođendan: Ovako nešto nisam mogla niti sanjati!

FOTO Baka Marija proslavila 100. rođendan: Ovako nešto nisam mogla niti sanjati!

Umirovljenica Marija Kišić proslavila je veliki 100. rođendan u ponedjeljak, 15. travnja u Domu za starije osobe ‘Maksimir’ u Zagrebu. Za dobru atmosferu pobrinula se Klapa prijatelji iz Gerontološkog centra Maksimir, a osim pjesme i zvukova gitare, bilo je tu torte, šampanjca i plesa. Slavljenici je čestitala i ravnateljica Doma Jasminka Dlesk-Božić te obitelj i prijatelji iz Doma. I mi smo bili na proslavi pa smo iz prve ruke saznali kako se osjeća slavljenica i u čemu je tajna njezine dugovječnosti.

„Osjećam se lijepo ovdje među ljudima. Nisam mislila da će proslava biti ovako lijepa pa mi je bilo malo neugodno. Kroz svoj život nisam nikada slavila rođendane“, priznala nam je Marija.

Na upit je li očekivala da će doživjeti 100. rođendan, Marija nam je odgovorila:

„Ne, nisam. Ja sam uvijek radila i nisam za ništa drugo znala. Prošlo je sve i dobro je prošlo. Ja sam se uvijek veselila puno raditi još od malena. Nema tajne za dug život. Voljela sam raditi, ljudi su me poštivali i ja sam u tome uživala.“ 

Marija je rodom iz Garešnice, ali u Zagrebu živi još od svoje 12 godine. Radila je kao šnajderica u jednoj tvornici na Črnomercu, a posljednjih 25 godina je udovica.

„Više si ništa ne želim. Hvala dragom Bogu za to što mi je darovao ovo vrijeme i da sam podigla svog sina.Veselim se još samo tome da on i unuk budu zdravi.”

Na upit kako njezino zdravlje, Marija nam je kroz smijeh duhovito odgovorila:

„Ah čujte, trpim ga!“

Niti njezin sin Branko Kišić nije se mogao nadati da će mu majka toliko poživjeti. No vjeruje kako je to zbog njezine genetike i načina života.

„Ja već imam 80 godina, onda sve znate. Nisam se mogao nadati ovome. Žena mi je umrla prije nego svekrva. No moja majka je takve konstitucije – mršava, mala i sitna pa takvi mogu poživjeti jer ih ne muči debljina. Vježbala je te je imala jutarnji ritual da se do pola pasa kupa u hladnoj vodi. Nije baš puno jela, ali je dosta fizički radila. Sama je uvijek spremala drva za zimu. Voljela je planinariti i hodati“, ispričao nam je Branko.

Na proslavi je bila i Željka Dugandžić, socijalna radnica iz Doma koja nam je otkrila zanimljivost vezanu uz životnu dob njihovih korisnika.

„U prosjeku imamo jednu do dvije proslave 100. rođendana godišnje. Sada ćemo u svibnju imati još jednu slavljenicu. U današnje vrijeme životna dob se produžuje pa je ovakvih proslava sve više“, prizanla je Dugandžić.

Slavljenica Marija nam je za kraj otkrila što joj najviše nedostaje i kakvi su je osjećaji preplavili na ovoj posebnoj proslavi.

„Vjera me držala cijeli život. Najviše mi nedostaju odlasci na misu. Ovo što se sada tu dogodilo – to mi je sve. Najveće veselje i zadovoljstvo. Kako sam po prirodi dosta skromna, za mene je ovo nešto preveliko“, zaključila je simpatična umirovljenica.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Generacija.hr