/Francuskinja Caterina preselila u Lijepu našu zbog šokačke tradicije: ‘Jako sam zavoljela te starine i običaje’

Francuskinja Caterina preselila u Lijepu našu zbog šokačke tradicije: ‘Jako sam zavoljela te starine i običaje’

Iz Hrvatske uglavnom slušamo priče o odlasku, a rijetko o povratku u našu zemlju. Ipak ima i toga. Gospođa Caterina, koja je u Slavoniju došla prvi put prije pola stoljeća i ondje ostala. Zaljubila se, kaže, u šokačku tradiciju, stare običaje i folklor i svoju francusku adresu zamijenila hrvatskom.

Caterina Maria Giuseppa Novoselić u Habjanovce je prvi put došla prije pola stoljeća. I zaljubila se u šokačku tradiciju, stare običaje i folklor.

“Ja mislim da je to došlo što kad sam došla prvi put, još su ljudi sjedili na putu pa se pozdravili i tako su živjeli kod mene na Sardiniji, sjedili na putu pričali, i odmah mi se to dopalo. Jako mi se sviđalo pa sam jako zavoljela te starine i običaje, strašno sam to zavoljela, ne znam objasniti kako”, rekla je za HRT.

Francusku je adresu 2006. godine zamijenila habjanovačkom. Počela je prikupljati šokačke predmete i nedostajala su joj samo šokačka kola. No da bi njih dobila, morala ih je kupiti s kućom. Uredila ju je u autentičnom stilu slavonske tradicijske graditeljske baštine.

Etnokuća otad je pod zaštitom Ministarstva kulture, a uskoro će, uz njihovu pomoć, urediti radionice za tkanje. Nada se da će i u tome, baš kao i u etnokući, uživati buduće generacije. 

mšm

Foto: Screenshot/HRT