/‘GASTRORADIONICA-AKTIVNI U STAROSTI’ Druženja, kuhanje i kušanje tradicionalnih slavonskih jela

‘GASTRORADIONICA-AKTIVNI U STAROSTI’ Druženja, kuhanje i kušanje tradicionalnih slavonskih jela

Kada je riječ o pripremanju tradicionalnih, autohtonih jela pravi majstori kuhače sigurno su umirovljenici. “Aktivni u starosti” naziv je gastroradionice u kojoj se druže, kuhaju i kušaju jela koja jednostavno odišu Slavonijom.

Slasne rajčice i hrskave paprike iz vrta zamirisale su u loncu bake Dragice, izvještava HRT.

“Malo se doda ljute paprike ili feferone da bude malo pikantno”, kazala je Dragica Žgela, umirovljenica iz Prkovaca.

Bio je to omiljeni ljetni ručak i njihovih baka i prabaka. Jasna Starčević, umirovljenica iz Mirkovaca, istaknula je da ona uglavnom peče domaću pogaču s masti, da su tako radili i stariji prije nje te da “nema bećarca bez pogače”.

Mirisi iz davnina vraćaju se u modu, a jednostavni recepti ponovno postaju hit.

Ljerka Lovrić
, umirovljenica iz Vukovara, podsjeća na, kako kaže, seljačka jela – grah, zapečeni grah, punjenu papriku. “Svi se držimo starinskih jela, mi ne jedemo ni lazanje ni pizze”, kazala je.

Gospođa Žgela kaže da od kad su prešli na modernu kuhinju, postaje joj potpuno jasno zašto su “stariji” znali reći da je bitno “sa žlicom nešto pojesti”.

Izabela Lugarić
, voditeljica gastroradionice u Vinkovcima, ističe da se od umirovljenica može mnogo toga naučiti. Sanela Čuljak, voditeljica projekta “Aktivni u starosti” iz Vinkovaca, kaže da se svaki put oduševi kada dođe među članove projekta te da oni mogu biti primjer mladima o tome kako se lijepo mogu družiti.

Osim kuhanja, od njih su naučile mnogo i o prijateljstvu. Unatoč visokim temperaturama mnoge od njih su cijeli dan stajale uz štednjak. Iako je mnogo žena u kuhinji, gužve nema. Noževi su mnogo oštriji od jezika, zato se ondje kuha uz pjesmu.

bl/HRT

Foto: Pixabay ilustracija