/‘HIPPY UMIROVLJENICI’ U osmom desetljeću života bračni par s Vira autostopirat će do Liverpoola: ‘Karte nemamo, ali se ne brinemo’

‘HIPPY UMIROVLJENICI’ U osmom desetljeću života bračni par s Vira autostopirat će do Liverpoola: ‘Karte nemamo, ali se ne brinemo’

Više od pola stoljeća u braku, mir, cvijeće, mali znaci pažnje. “Jednom hippy, uvijek hippy”, govori bračni par s Vira Marica Mijat Barišić. Proputovali su autostopom pola Europe. Spavali svagdje pa i u plastu sijena u Nizozemskoj i uvijek nailazili samo na dobre ljude. Stoga i ne čudi njihova odluka da autostopom krenu put Liverpoola, bez obzira na to što su u osmom desetljeću života.

“Bili smo na ludom koncertu Beatlesa 1969. i 1966. godine. Bili smo na još luđem koncertu The Rolling Stonesa u Zagrebu u Domu sportova. Svaki smo put putovali autostopom. Stopirali smo sve – od svih vrsta auta, taksije pa brodom preko La Manchea. Još jedino nismo traktor i avion”, priča Marica za HTV.

Planiraju otići, kaže Mijat – onako kako odluče dobri ljudi. Ako nas odluče voziti, neka nas voze, dodaje. Za ljude koji u im pomagali kaže da zaslužuju ep, jer su im pomogli da vode uspješan, dinamičan i lijep život.

Mijat zna čak koliko su dana u braku, 19.710. To su 54 godine. Brine se o svojoj Marici kao o cvjetku. Pa kako i ne bi. Upoznali su čak i Micka Jaggera u zrakoplovu iz Njemačke za Hrvatsku. Štoviše, on se Marici prvi obratio i čavrljali su – ona na ruskom i njemačkom, a on na engleskom.

Prvi put, 1966. godine, Marica je bila kao curetak i na koncertu Beatlesa u Liverpoolu. Vodila ju je teta koja je živjela u Manchesteru. Koju godinu poslije i s Mijatom. Zato im je, među ostalim, Liverpool tako drag. Ali za 16-godišnjakinju je doći do Liverpoola vlakom i bez znanja engleskog i bez tranzitne vize, bio pothvat. Ali je uspjela.

Imaju li kartu za Eurosong? “Nemamo, ali se ne brinemo. Ući ćemo!”. 

mšm/hrt

Foto: HRT