/‘HRT JOJ OTKAZAO ANGAŽMAN’ Voditeljica ostala bez emisije 14 mjeseci prije mirovine: ‘Žele mlade ljude…’

‘HRT JOJ OTKAZAO ANGAŽMAN’ Voditeljica ostala bez emisije 14 mjeseci prije mirovine: ‘Žele mlade ljude…’

Nakon niza otkaza i premještaja zbog kojih je dio djelatnika javne televizije HRT optužio za diskriminaciju po dobi i spolu, pri čemu se u posljednji slučaj oko premještaja voditeljice Ljiljane Vinković iz emisije “Dobro jutro, Hrvatska” zbog mlade i popularne Doris Pinčić uključila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, s malih ekrana odlazi još jedno poznato TV lice, piše Mirovina.hr.

Poznatu HRT-ovu voditeljicu Ljiljanu Sauchu (63) šokirala je iznenadna odluka o prekidu voditeljskog angažmana, i to samo 14 mjeseci prije odlaska u mirovinu. Tako više neće voditi “Vijesti iz kulture” u čijoj je redakciji od 2011. godine. Vijest je doznala dan nakon što je odradila emisiju za koju nije ni znala da joj je posljednja u 37 godina dugoj karijeri na javnoj televiziji.

Nije znala da je odradila posljednju emisiju

“Kada sam u četvrtak 17. rujna odradila Vijesti iz kulture, nisam znala da će mi to biti zadnje ovakvo pojavljivanje na ekranu u 37 godina dugoj HTV karijeri. U petak sam doznala da ViK više ne vodim jer žele mlade ljude na ekranu! Sve je to ‘novo normalno’ jer imam do mirovine još 14 mjeseci”, napisala je voditeljica na svom Facebook profilu.

Inače, Saucha je vodila serije Programa za djecu “Moja ulica”, “Nedjeljno prijepodne za djecu”, “Ljiljana i ostali”, zatim radila u razmjeni domaćeg programa te kao novinarka u “Zagrebačkoj panorami”. U Mozaičnom programu od 1984. je novinarka, voditeljica i jedna od urednica (“Dobro jutro, Hrvatska”, “Dobar dan, Hrvatska zemlja i ljudi”, “Hrvatska danas”).

Bila je i prva voditeljica hrvatskoga lota 1989. u emisiji “Fortuna” te voditeljica “TV aukcije”. U programu “Za slobodu” 1991. uređivala je vijesti, podnevni i večernji dnevnik. Uređivala je i vodila središnji “Dnevnik” 2000., a zatim gotovo sve dnevnike i vijesti. Od 2011. u redakciji je kulture.

Sever optužuje HRT za diskriminaciju po dobi

Na odluku HRT-a osvrnula se i novinarka Maja Sever, optužujući iznova javnu televiziju za diskriminaciju po dobi.

“Apsolutno ništa nemam protiv bilo koje mlađe kolegice koja vodi neku emisiju na HRT-u. Mislim da HRT-u treba mladih ljudi, ali glasno, jasno i s valjanim razlogom protestiram zbog diskriminacije koja se provodi na javnoj radio televiziji. Zakon o suzbijanju diskriminacije nedvosmisleno kaže da je jednakost najviša vrednota ustavnog poretka i jamči zaštitu od diskriminacije na osnovi dobi. Ne može se netko maknuti s posla samo zato sto ima vise od 30 godina”, napisala je na svom Facebook profilu Sever.

Apsolutno ništa nemam protiv bilo koje mladje kolegice koja vodi neku emisiju na HRT-u. Mislim da HRT-u treba mladih…

Objavljuje Maja SeverPonedjeljak, 21. rujna 2020.

bl/Jamina Grgurić/Mirovina.hr

Foto: Unsplash