/‘HVALEVRIJEDAN POTEZ’ Ova općina pomaže svojim umirovljenicima i do 1000 kuna; počelo zaprimanje zahtjeva

‘HVALEVRIJEDAN POTEZ’ Ova općina pomaže svojim umirovljenicima i do 1000 kuna; počelo zaprimanje zahtjeva

Pravo na pomoć moći će ostvariti stariji od 65 godina bez prihoda ili čiji je ukupni mjesečni prihod manji od 3000 kuna. Najviše će dobiti oni koji imaju najmanje pa će osobe s primanjima do 1500 kuna dobiti 1000 kuna. Po 600 kuna dobit će stariji žitelji s prihodima između 1500 i 2500 kuna, a 400 kuna oni koji mjesečno imaju između 2500 i 3000 kuna, piše portal Mirovina.hr.

Općina Viškovo počela je zaprimati zahtjeve za ostvarivanje prava na jednokratnu godišnju novčanu pomoć osobama starijim od 65 godina. Prijave traju do kraja listopada, a oni koji imaju najmanje dobit će najveće iznose novčanih naknada.

Pod ukupnim mjesečnim prihodima smatraju se sva sredstva koja samac ostvari po osnovi rada, mirovine, prihoda od imovine ili na neki drugi način, a isplaćeni su u 2019. godini. Pritom se ne računa prihod od zajamčene minimalne naknade i svi prihodi koje pojedinac ostvaruje temeljem postojećih brojnih prava iz socijalne skrbi koja osigurava Općina Viškovo te prihodi koji se sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi ne uzimaju u obzir pri izračunu zajamčene minimalne naknade.

Uvjet je da osoba ima najmanje 65 godina i da na području Viškova živi najmanje 5 godina ili ima u jednakom trajanju prijavljeni stalni boravak ili prebivalište. Također, korisnici ove pomoći ne smiju imati dugovanja prema Općini, kao ni drugu nekretninu koja ne služi za stanovanje. Pravo nemaju ni osobe u pritvoru ili zatvoru.

bl/Mirovina.hr

Foto: Unsplash