/I njemački umirovljenici rade, ali za 400 eura!

I njemački umirovljenici rade, ali za 400 eura!

U Njemačkoj umirovljenici imaju sasvim drugu financijusku situaciju od one u Lijepoj našoj. Uz visoke mirovine dio njih se i zaposli, pa uz mirovinu dobivaju honorar od gotovo 3.000 kuna. To naši umirovljenici mogu samo sanjati!

Oko 660 000 njemačkih umirovljenika u dobi od 65 godina još uvijek povremeno pronađe neki honorarni posao ili pak radi. Riječ je o malim zaposlenjima koja su mjesečno plaćena 400 eura, piše portal Treća dob.

I tamo ima umirovljenika kojima možda nije najljepše, no ukoliko im je mirovina manja od socijalne pomoći država se o njima brine i ne ostavlja ih na cjedilu. Ipak, mnogi ljudi tamo ne pristaju na pomoć zbog ponosa, pa radije pronađu neki posao poput garderobijera ili pak pakiraju namirnice u dućanima. Većina tih poslova u Hrvatskoj nije ni aktualna.

Oko 20 milijuna umirovljenika u Njemačkoj je prezadovoljno postotkom za koji se povećavaju njihove mirovine od prvog srpnja ove godine. Za zapadnjačke pokrajine povećanje će se dogoditi za 4,25 posto, a onima u istočnim pokrajinama to će povećanje iznositi čak 5,95 posto.

U Hrvatskoj je taj rast smiješan jer na prosječnu mirovinu iznosi samo 11 kuna. U Njemačkoj će pak umirovljenici osjetiti rast. Na prosječnu mirovinu od 1200 eura dobit će 51 euro, a u istočnim pokrajinama bit će to oko 71 euro. Uz to, sve se više pokušavaju izjednačiti mirovine istočne sa “zapadnjačkima” u toj zemlji. Dakle, postoje zemlje koje brinu o svojim umirovljenicima, koliko god to nama u Hrvatskoj čudno zvuči.

mšm/trećadob.com