/‘I STARIJI ODLAZE’ Slava (67): Zbog mirovine od 1.700 kuna bila sam prisiljena otići raditi u Austriju

‘I STARIJI ODLAZE’ Slava (67): Zbog mirovine od 1.700 kuna bila sam prisiljena otići raditi u Austriju

Umirovljenica Slava kao njegovateljica u Austriji radi već pet godina. Nakon smrti muža, s mirovinom od 1.700 kuna u Hrvatskoj više nije mogla preživjeti. Stranoj zemlji je zahvalna za priliku koju joj je pružila, ali Hrvatskoj zamjera jednu stvar.

“Bila sam u starosnoj mirovini, ali nakon iznenadne smrti muža bila sam prisiljena ići raditi bilo koji posao”, kaže 67- godišnja umirovljenica Slava M. za Croexpress.

Mirovina od 1.713 kuna nije bila dovoljna za život, već za puko preživljavanje, govori te dodaje da je tada odlučila otići u Austriju gdje se zaposlila kao njegovateljica. Tamo radi već pet godina.

“Ovaj posao nije uvijek zahvalan, ali ja sam sretna i zahvalna što mi je država Austrija omogućila i dozvolila u mojim godinama raditi i zaraditi”, kaže Slava.

Ipak, razočaralo ju je što joj je hrvatska mirovina zamrznuta do trenutka prestanka rada u Austriji, a ljuti ju i što porez mora plaćati u Hrvatskoj.

“S kojim pravom naša država to od nas traži, a mi radimo i doprinose plaćamo u Austriji?”, pita Slava.

Saborskim zastupnicima poručuje da bi morali probati dva tjedna raditi kao njegovatelji i onda odlučiti koga i kako će oporezivati.

Naime, brojni njegovatelji moraju živjeti i u Hrvatskoj i u Austriji te plaćati dvostruki porez.

mšm/croexpress

Foto: Pixabay, ilustracija