/‘INSPEKTORI NA TERENU’ Otkriveno čak 16 ilegalnih domova za starije; radili unatoč zabrani

‘INSPEKTORI NA TERENU’ Otkriveno čak 16 ilegalnih domova za starije; radili unatoč zabrani

Unatoč tomu što im je ranije zabranjen rad ili su izgubili licencu, čak 16 domova je ilegalno pružalo usluge smještaja za ukupno oko 220 korisnika.
Od 50 provjerenih, čak 16 domova radi ilegalno, a to je otkrila nedavna inspekcija Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koja je u posljednja dva mjeseca provodila nadzor, izvještava HRT.

Najviše ih je, tri, u Krapinsko-zagorskoj županiji. Dva ilegalna doma otkrivena su u Karlovačkoj i Osječko-baranjskoj županiji, a po jedan u Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj, Brodsko-posavskoj, Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj, Varaždinskoj i Zadarskoj županiji i u Gradu Zagrebu.

Državna tajnica resornog Ministarstva, Margareta Mađerić kazala je kako je to potpuno neprihvatljivo, dodavši da je nakon otkrića nelegalnog doma u Legradu Ministarstvo povećalo broj inspektora sa 12 na 30 koji će, unatoč epidemiji, nastaviti obilaziti domove.

I dom u Strmcu Stubičkom je među 16 novootkrivenih ilegalnih domova. Tom je domu još u veljači inspekcija zabranila rad zbog nedostataka, a svjedoci su tada rekli da su štićenici tamo smješteni u nehigijenskim uvjetima, s prljavim podovima, plahtama, a korisnici su bili žedni i gladni, izvještavaHRT.

Prije nego smjestite nekoga u dom, provjerite radi li zakonito; prijavite one bez dozvole

Županije izdaju licencu za rad, a nakon toga je odgovornost na Ministarstvu rada i centara za socijalnu skrb, rekao je za HRT zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić.

Državna tajnica Mađerić ipak kaže da centri ne mogu znati smješta li netko ilegalno u svojoj privatnoj kući starije osobe, a kao primjer navodi dom u Legradu, gdje vlasnik nije u privatno vlasništvo puštao inspekciju pa je morala intervenirati i policija. Taj se dom, piše HRT, i dalje reklamira na službenoj internetskoj stranici općine Legrad.

Mađerić je pozvala sve one koji imaju informacije da neki dom radi nelegalno, da to prijave Ministarstvu, a ono će poslati inspekciju.

Obitelj koja svojeg člana želi smjestiti u neki dom za starije može na adresaru Ministarstva provjeriti radi li taj dom zakonito, ili ga nema na popisu ovlaštenih pružatelja usluga.

bl

Foto: Pixabay