/Isplata uvećanih mirovina za kolovoz i zaostatak za srpanj počinje u utorak!

Isplata uvećanih mirovina za kolovoz i zaostatak za srpanj počinje u utorak!

Na račune ukupno 1,2 milijuna hrvatskih umirovljenika od utorka će “sjesti” 2,44 posto veće mirovine. Isplata za kolovoz, najavili su danas iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, počinje 10. rujna, a isplaćen će biti i zaostatak za srpanj, s obzirom da usklađivanje aktualne vrijednosti mirovine vrijedi od početka tog mjeseca.

Isplata mirovina za kolovoz korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama počinje u utorak, 10. rujna. Ona će, uz povećanje za kolovoz, uključiti i razliku za srpanj, nastalu povećanjem aktualne vrijednosti mirovine od 1. srpnja 2019. za 2,44 posto.

Aktualna vrijednost mirovine sa 1. srpnjem porasla je za 2,44 posto kao rezultat omjera rasta prosječne plaće i potrošačkih cijena u prvoj polovini ove godine, a u odnosu na prošlu. Prosječnom umirovljeniku sa 2.444 kune mjesečnih primanja to donosi rast od 60 kuna. Kako će isplata obuhvatiti i razdoblje za srpanj, ovoga mjeseca povišica će u prosjeku iznositi dvostruko, 120 kuna. Mnoge umirovljenike buni takvo kašnjenje isplate, jer će slijedeći mjesec opet dobiti dvostruko manje, odnosno početni iznos povećanja, piše mirovina.hr.

pv/mirovina.hr

FOTO: pixabay

TAGS: