/Klaunovidoktori učit će starije o cirkuskoj umjetnosti

Klaunovidoktori učit će starije o cirkuskoj umjetnosti

Crveni nosovi klaunovidoktori poznati su po tome što svojim ‘ludorijama’ uveseljavaju djecu u bolnicama, no oni redovno posjećuju i osobe treće životne dobi na stacionarnoj njezi, nepokretne i teško pokretne osobe u domovima za starije i nemoćne. S novim projektom omogućit će korisnicima domova sudjelovanje u cirkuskoj izvedbenoj umjetnosti i tako poboljšati kvalitetu njihova života.

Udruga je 25. srpnja potpisala ugovor s Ministarstvom kulture o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu projekta “Cirkus Varijete” koji će biti financiran iz Europskog socijalnog fonda.

“Aktivnosti projekta se odnose na poboljšanje kvalitete života i razvoj umjetničkih vještina korisnika domova za starije kroz sudjelovanje u cirkuskoj izvedbenoj umjetnosti. Jako smo ponosni i sretni što su naše aktivnosti u domovima za starije i nemoćne prepoznate kroz ovaj značajan program podrške!”, stoji na Facebook stranici Crvenih nosova.

Klaunovidoktori posjećuju osobe treće životne dobi na stacionarnoj njezi, nepokretne i teško pokretne osobe u domovima za starije i nemoćne još od 2013. godine. Jednom mjesečno posjećuju Dom za starije i nemoćne osobe Medveščak Zagreb i Dom za starije i nemoćne osobe Osijek, a dva puta mjesečno Dom za starije osobe Kantrida Rijeka i Dom za starije i nemoćne osobe Split.

“Starije osobe na stacionarnoj njezi često imaju ograničene mogućnosti opažanja, komunikacije i kretanja. CRVENI NOSOVI bude ugodna sjećanja kod starijih osoba i grade mostove prema svijetu mladosti. Uz pomoć humora klaunovidoktori razbijaju dnevne rutinu starijim osobama i pružaju im mogućnost da se ponovno aktivno uključe u život kroz igru i smijeh”, stoji na Crveninosovi.hr.

Navedeni  su i neki od najdirljivijih dojmova klaunovadoktora iz domova za starije i nemoćne osobe. Doktorica Krafnica:

“Starci su poput djece. Naivni, bespomoćni i beskrajno dirljivi. Cijepljeni na svaki oblik cinizma. Marina mi je tražila dečka (to nam je bio zadatak) i uspjela sam dobiti jako zanimljive odgovore na pitanja kakav muž (dečko) treba biti. Jedna me starica nazvala svojim anđelom, jer sam skupa s njom pjevala Goundovu Ave Mariju.”

U sedam godina djelovanja klaunovidoktori donijeli su osmijeh na lica više od 74.000 bolesne djece, nemoćnih i zaboravljenih.

mšm/FB