/‘KOLIKO ĆE TRAJATI KORIZMA ZA UMIROVLJENIKE?’ Evo što poručuje predsjednica Sindikata umirovljenika u potresnoj uskrsnoj čestitki

‘KOLIKO ĆE TRAJATI KORIZMA ZA UMIROVLJENIKE?’ Evo što poručuje predsjednica Sindikata umirovljenika u potresnoj uskrsnoj čestitki

Prilično potresnu čestitku kojom umirovljenicima želi sretan Uskrs uputila je predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović. Korizmeno odricanje i uskrsno slavlje stavila je u kontekst sve težeg materijalnog položaja u kojem žive hrvatski umirovljenici.

Umirovljenici se ne moraju posipati pepelom, jer to su već učinili, ne moraju ni postiti, jer to pak čine svaki dan. Poput Isusa, podnose vlastitu žrtvu. A umjesto slavlja, jedući jaja započet će novi val od 40 korizmenih dana. Tako promišlja predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović, čiju uskrsnu čestitku koju je objavila u uvodniku travanjskog Glasa umirovljenika, prenosimo u cijelosti.

“Korizma počinje na Pepelnicu kad vas svećenik sim­bolički posipa pepelom pa kaže kako, čovječe, prah si bio i u prah ćeš se pretvoriti. To je dan pokore, raz­mišljanja, nemrsa i posta. Praktički, za prosječnog hrvatskog umirovljenika taj se dan bitno ne razlikuje od svakog drugog, osim što bi se pepeo spaljenih prošlogodišnjih blagoslovljenih maslinovih ili palminih grančica trebao posipati po glavi kao simbol pokore i poziv je kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve.

Ni tu nema ništa novoga, jer hrvatski umirovljenici već i jesu žrtve lošeg mirovinskog sustava, a neki nisu samo posipani pepelom po glavi, već su i spaljeni u cijelosti, npr. u Andraševcu i Dugom Ratu.

I onda započinje strogi post, što znači samo jedanput na dan se do sita najesti, a ne mrsiti znači ne jesti meso niti mesne prerađevine. Ako se složimo kako jeftino, i po sedam godina zamrznuto meso iz neke daleke zemlje nije previše zdravo, onda i nije to neka pokora ne jesti takvo meso, jer si ono pravo domaće i inače ne mogu priuštiti.

Sad na red dolaze narodni običaji. U Gorskom kotaru se za korizmu 40 dana jede kiselo zelje, kisela repa, grah i krumpir, pečeni krumpir, kuhani krumpir s malo masnoće ili palenta i mlijeko, kukuruznica ili šmarn, sir i vrhnje, mlijeko i domaći kruh te kompoti od sušenog voća. U Slavoniji, pak, slane kiflice, poderane gaće, zlijevanke, ćoravi kolač i slično. Istina, neke stvari će se trebati preskočiti, jer grah zelenček se popeo na 50 kuna po kilogramu, suhom voću rastu cijene, a poderane gaće se peku u puno ulja, pa i to ispada preskupo.

Kad dođe Cvjetnica nemojte zaboraviti pribaviti što više grančica za blagoslov, jer to se cijelu godinu drži u kući kao zaštita od nesreće, zla i bolesti. Toga nama umi­rovljenicima treba, pa ih potrpajte u sve vaze, čime ćete uštedjeti i na kupovini svježe rezanog cvijeća. Na Veliki če­tvrtak pravite se da ste bolesni, jer ulje je previše poskupje­lo da biste ga nosili na blagoslov.

Na Veliki petak, pak, razmišljajte o žrtvi Isusovoj, jer će vam to umanjiti muku zbog vlastite žrtve i mizerne mirovine, ali ispijte ipak čašu crnog vina koju ste čuvali od prošlog Bo­žića kao uspomenu na prolivenu Isusovu krv.  I šutite, jer pet­kom se šuti. Nemojte se žaliti na bijedni život umirovljenički.

U subotu ne zaboravite obojiti jaja i poslažite pisanice nasred stola. I jedite kuhana jaja još cijeli tjedan, jer tako ćete započeti novi val korizmenih 40 dana, pa onda opet toliko, jer što je vaš život nego vječna korizma i šutnja. Sretan vam Uskrs!”, poručuje SUH-ova predsjednica Jasna A. Petrović.

mšm

Foto: Pixabay, ilustracija