/‘KORISNICI DOMOVA MOLE STOŽER’: Pustite nas starije barem u šetnju ulicom!

‘KORISNICI DOMOVA MOLE STOŽER’: Pustite nas starije barem u šetnju ulicom!

Šetnja korisnika pod nadzorom djelatnika, prijam novih korisnika i realizacija financijskih planova tri su zahtjeva koja su Nacionalnom stožeru civilne zaštite uputili ravnatelji triju domova za starije i nemoćne osobe Osječko-baranjske županije. Ravnatelji domova u Osijeku, Đakovu i Belom Manastiru zatražili su ublažavanje mjera koje su na snazi zbog epidemije korona virusa već gotovo mjesec dana.

Ravnatelji triju domova za starije s područja Osječko-baranjske županije uputili su tri zahtjeva u kojima od nacionalnoj Stožera civilne zaštite traže da njihovim korisnicima dopusti šetnje pod nadzorom djelatnika, prijem novih korisnika i realizaciju financijskih planova.

Početkom lipnja dopušten im je izlazak iz ustanova, susreti s obitelji te je krenuo i prijam novih korisnika. Povećanjem broja oboljelih od korona virusa u svim županijama mjere su ponovo postrožene i korisnicima su zabranjeni posjeti, ali i izlazak izvan ustanove. Cijelo to vrijeme mjere poštovanja obveznog razmaka, dezinfekcije i mjerenja temperature bile su na snazi. Dnevni rast oboljelih ne jenjava i još nema naznaka ukidanja mjera osobama treće životne dobi koje su smještene u domovima, piše mirovina.hr.

Depresivni su, izlazak u dvorište ništa im ne znači

“Od stožera na lokalnoj i državnoj razini zatražili smo najprije ublažavanje mjera zabrane izlaska korisnika na ulicu. Naime, već duže vrijeme kreću se isključivo u dvorištu i mogu reći da se većina korisnika u našoj ustanovi s time slaže, no određen broj korisnika to ne može podnijeti i traže izlaske van”, rekla je za Glas Slavonije ravnateljica županijskog Doma za starije i nemoćne osobe u Đakovu, Branka Barna.

Smatra da treba nastaviti s prijemom novih korisnika, na način da se oni prethodno testiraju i stave u samoizolaciju, kao što je kod hitnih slučajeva preko Centra za socijalnu skrb. Također, stopirana je i javna nabava pa im novac već pola godine stoji, kao i radovi poput redovnih popravaka i ličenja prostorija. Sve se to može, smatra, organizirati na način  da korisnici budu zaštićeni te se nada da će Stožer imati razumijevanja za njihove zahtjeve.

bl/mirovina.hr

Foto: Pixabay ilustracija