/Kriza pogodila i umirovljenike koji rade: Bez posla ih ostalo više od 600!

Kriza pogodila i umirovljenike koji rade: Bez posla ih ostalo više od 600!

Zbog gospodarske krize uzrokovane pandemijom, bez posla je u Hrvatskoj ostalo oko 30.000 ljudi, što je dva posto ukupnog radnog stanovništva. Kriza se odrazila i na umirovljenike u starosnoj i prijevremenoj starosnoj mirovini zaposlene do polovine radnog vremena.

Krajem veljače radila su 12.524 građana u starosnoj i prijevremenoj starosnoj mirovini, dok ih je krajem ožujka, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, bilo 620 manje, odnosno 11.904. Riječ je o padu od pet posto pa se može zaključiti da je kriza najviše pogodila građane koji rade uz mirovinu, piše Mirovina.hr.

Suprotno od očekivanog daljnjeg pada, u travnju se situacija ipak malo popravila pa sredina ovog mjeseca bilježi 12.174 zaposlena umirovljenika, odnosno za 270 više. Ipak, oscilacije ne možemo prepisati samo krizi. S obzirom da je riječ uglavnom o ugovorima na određeno vrijeme, poslodavci neke ugovore zbog pomanjkanja potrebe za radnicima nisu produžili, a neki su radnici i sami odustali od rada zbog vlastitog zdravlja. U svakom slučaju, od početka uvođenja mjera zbog koronavirusa govorimo o gotovo 400 radnika u mirovini manje.

Značajan podatak je i da poslodavci za zaposlene umirovljenike nemaju pravo na državnu potporu kao i ostali radnici, odnosno polovinu toga iznosa, s obzirom da rade do polovine radnog vremena.

mšm/mirovina.hr

Foto: Pixabay, ilustracija