/‘LIJEPA VIJEST’ Ovaj grad u Hrvatskoj povećao božićnice umirovljenicima, dobit će do 600 kuna!

‘LIJEPA VIJEST’ Ovaj grad u Hrvatskoj povećao božićnice umirovljenicima, dobit će do 600 kuna!

Sve je više gradova koji su objavili odluku o isplati božićnica umirovljenicima, starijima te ostalim osobama u potrebi. Nažalost, mnogi se ni ove krizne godine nisu odlučili posegnuti u proračunsku vreću i makar simbolički uljepšati blagdane onim najugroženijima. Drugi su pak korona krizu shvatili kao razlog da iznose povećaju! Neki su podigli cenzus za ostvarivanje ovog prava, drugi same iznose, a rijetkima se sada pridružio i Gospić, piše portal Mirovina.hr.

Grad Gospić i ove godine donio je odluku o dodjeli božićnica socijalno ugroženim građanima. U odnosu na lani, iznos je povećan za najugroženije skupine, među kojima su i umirovljenici. Tako će oni čije su mirovine do 1000 kuna dobiti čak 600 kuna pomoći za blagdane.

Popis onih koji ostvaruju pravo na isplatu ove novčane pomoći jedan je od dužih u Hrvatskoj.

Među njima su umirovljenici, osobe iznad 65 godina koje nemaju primanja, osobe koje se nalaze u evidenciji nezaposlenih, radno nesposobne osobe, osobe koje nisu evidentirane kao nezaposlene i kojima nedostaje najviše pet godina života do stjecanja prava na starosnu mirovinu, osobe koje su ostvarile  pravo na novčanu naknadu za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji, osobe starije od 18 godina koje su ostvarile pravo na obiteljsku mirovinu, osobe kojima je odobrena naknada za osobne potrebe korisnika smještaja temeljem Zakona o socijalnoj skrbi, a koje su smještene u Domu za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije te punoljetne osobe s invaliditetom.

“Unatrag tri  godine prvi smo uveli praksu dodjele božićnica socijalno ugroženim skupinama, jer smatramo da je u ovom razdoblju potrebno dodatno pomoći našim sugrađanima kako bi svi zajedno blagdane proveli u što sretnijem raspoloženju. Ova godina je za sve nas posebno izazovna, no u proračunu uvijek mora biti prostora za ovakve vrste potpora”, istaknuo je gradonačelnik Karlo Starčević.

Sve navedene kategorije moraju imati prebivalište na području grada Gospića u neprekidnom trajanju od 6 mjeseci, a zahtjev za isplatu može se preuzeti na web stranici Grada i u papirnatom obliku na porti. Onima koji imaju tekući ili žiro račun isplata će se izvršiti odmah nakon obrade zahtjeva, a osobe koje nemaju tekući ili žiro račun biti će obaviještene telefonskim putem o načinu preuzimanja financijskih sredstava. Nepokretnim i nemoćnim osobama božićnica će biti dostavljena u njihove domove.

bl

Foto: Pixabay