/Matica i Sindikat umirovljenika: Diskriminacija prema umirovljenicima u turizmu je nedopustiva!

Matica i Sindikat umirovljenika: Diskriminacija prema umirovljenicima u turizmu je nedopustiva!

Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika javno su upozorile Vladu i nadležna ministarstva da će se oštro suprotstaviti diskriminatornim odlukama kojima se onemogućuje dolazak autobusima na jednodnevne izlete na pojedine turističke destinacije na Jadranu. Smatraju da je to nedopustivo, pogotovo jer je uglavnom riječ o siromašnim umirovljenicima kojima je to jedina prilika da pristupe našem moru.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika upozoravaju Vladu, nadležna ministarstva, posebno Ministarstvo turizma, gradske i općinske vlasti, da će se oštro suprotstaviti diskriminatornim odlukama kojima se u vrijeme turističke sezone onemogućuje dolazak autobusima na jednodnevne izlete, uglavnom s umirovljenicima, u neka turistička mjesta na moru. Osuđujući takve nedopustive postupke, navodimo da je najnoviji povod za to odluka Općinskog vijeća Malinska-Dubašica po kojoj je povećana obveza plaćanja ulaza autobusa u mjesto s dosadašnjih visokih 300 na iznos od čak 1.000 kuna dnevno po autobusu.

Imajući u vidu sramotno niske mirovine većine naših umirovljenika, dodatni iznos troškova izleta dovodi u pitanje organiziranje takvih aktivnosti od strane udruga umirovljenika kojima se nastoji omogućiti odlazak na more najvećem broju svojih članova koji su osuđeni na  siromaštvo, makar i jednodnevnim izletima.

S obzirom na informacije koje udruge i podružnice šalju u Maticu i Sindikat umirovljenika, po kojima su i neki drugi gradovi na moru uveli ovakav namet, zahtijevamo da se žurno poduzmu odgovarajuće mjere u cilju zaštite ljudskih prava umirovljenika i starijih osoba, a ne da se u provedbu diskriminatornih odluka lokalnih vlasti, uz komunalne redare, angažiraju čak i djelatnici MUP-a.

Turistički gradovi poput Malinske, Crikvenice, Selca, Novog Vinodolskog i drugih, već degradirane i osiromašene umirovljenike, kojima su izleti u organizaciji njihovih udruga bili jedini način za ovakav odmor i opuštanje, dodatno diskriminiraju, jer im ne omogućavaju slobodno kretanje u vlastitoj zemlji i pristup našem moru bar na jedan dan.

Posebno je neprihvatljivo, a to bi morali osuditi i svi nadležni državni organi, što su se na sjednicama pri donošenju ovakvih odluke, poput one Općinskog vijeća Malinska – Dubašica upotrebljavale vrlo uvredljive i neprimjerene riječi koje nisu za javnu upotrebu, ali su i govor mržnje prema umirovljenicima i starijim osobama,  sve s ciljem zabrane da dođu na more za razliku od, kako je rečeno, „pravih turista“.

Inače, odluke se, uglavnom, ne odnose na turističke autobuse koji dovoze goste s osiguranim smještajem u nekom od hotela, nego na sve one koji su običavali dolaziti samo na jednodnevno kupanje. Stoga umirovljenici i starije osobe više ne mogu računati da će ih autobus dovesti blizu plaže. Nema humanosti i brige mogu li oni po teškim vrućinama pješačiti kilometrima do autobusa zbog nehumanih i diskriminirajućih odluka predstavnika lokalnih vlasti uz prešutno odobrenje  nadležnih ministarstava.

Matica umirovljenika i Sindikat umirovljenika Hrvatske zatražit će raspravu o ovom problemu i na Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe, a obratili su se i Pučkoj pravobraniteljici, koja je reagirala i nastoji zaštititi prava umirovljenika i starijih osoba. A s osobitom pažnjom pratit ćemo reagiranje nadležnih ministarstava i Vlade Republike Hrvatske u cjelini i braniti pravo svojih članova i svih umirovljenika i starijih i socijalno depriviranih osoba, jer se i u ovakvim situacijama jasno pokazuje odnos vlasti prema njima”, stoji u priopćenju Matice umirovljenika i Sindikata umirovljenika Hrvatske od 22. srpnja.

Podsjetimo, pojedine turističke destinacije na Jadranu lani su krenule u obračun s jednodnevnim izletnicima, među kojima su brojni umirovljenici. Nakon Crikvenice, Jadranova, Dramlja i Selca, odluku o zabrani dolaska turističkim autobusima na jedan dan sada je posredno potvrdila i – Malinska. Na ovu diskriminaciju upozorio je Sindikat umirovljenika koji je i ovoga puta stao u obranu prava osoba treće dobi.

mšm/suh

Foto: Pixabay