/Matica umirovljenika po deseti put se obraća Vladi sa zahtjevom izmjene zakona: ‘Puno je umirovljenika koji su ostali bez svoje imovine, a djeca to ni ne znaju’

Matica umirovljenika po deseti put se obraća Vladi sa zahtjevom izmjene zakona: ‘Puno je umirovljenika koji su ostali bez svoje imovine, a djeca to ni ne znaju’

Već desetak zahtjeva i molbi uputila je Matica umirovljenika nadležnim institucijama i Vladi za izmjenu Zakona o obveznim odnosima jer svake godine dobivaju pritužbe umirovljenika koji su ostali bez svoje imovine zbog loših ugovora o dosmrtnom uzdržavanju.

“Morali smo poduzeti drastične korake, deseti put se obraćamo Vladi. Riječ je o Zakonu o obveznim odnosima kojim je reguliramo uzdržavanje. To je često prevara starijih osoba koje imaju imovinu. Često na savjetovalište dolaze umirovljenici koji su već iskorišteni, traže pomoć.

Tražimo izmjenu zakona koji se odnosi na dio o ugovorima. Njime se direktno ide na imovinu primatelja uzdržavanja, na njegovu osobnost, društveno područje, opasni su ti ugovori kako se sad provode. Ugovori o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju su različiti. Ugovorom o doživotnom uzdržavanju sklapa se odnos i odnosi su navedeni, i imovina se može koristiti tek nakon što osoba kojoj se daje uzdržavanje, umre. No, ugovor o dosmrtnom uzdržavanju je sličan osim što se može pripisati sva imovina i sve što osoba posjeduje odmah, drugi dan. I to je onda gotovo nemoguće izmijeniti”, istaknula je Višnja Fortuna za N1.

Poseban je problem, ističe, u domovima u sustavu socijalne skrbi, posebno privatnima i obiteljskim domovima.

“Tu se često događa sklapanje ugovora i onda imovina prelazi odmah drugome. Tražimo da korisnik razumije što potpisuje, da se uzme anamneza i da se nijedan ugovor ne može sklopiti bez zaključka ili izvješća nadležnog Centra za socijalnu skrb. Također, da davatelji uzdržavanja koji imaju kaznene prijave, da ne mogu biti uzdržavatelji i da se ne može potpisati više ugovora. Tražimo i da se sačini resgistar.

Radi se o cijelom životu osobe, svemu što je stekla, i onda dođe lešinar koji će sklopiti ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, a gospodin ili gospođa koji potpisuju misle da je doživotno… Puno je umirovljenika koji su ostali bez svoje imovine pa djeca to ni ne znaju”, dodaje Fortuna.

bkk

Foto: Unsplash