/Matica umirovljenika: Skupi pregled ugrožava vozače 65+

Matica umirovljenika: Skupi pregled ugrožava vozače 65+

Matica umirovljenika Hrvatske oštro se protivi pokušajima uvođenja odredbe o obaveznom liječničkom pregledu za vozače starije od 65 godina. Matica na čelu s Višnjom Fortunom i ovoga puta staje u zaštitu umirovljenika kojima se, prema najavama, nameće skupi pregled. Ističe kako je ovakav zakonski prijedlog dobno diskriminatoran i dovodi ionako socijalno ugroženu skupinu umirovljenika i starijih osoba u nepovoljan položaj.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Diskriminacija po dobnoj osnovi

“Nedavno najavljeni Prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti u prometu na cestama, prema kojem bi se vozačima starijima od 65 godina uveo obavezan liječnički pregled izravan je udar na ionako osiromašene hrvatske umirovljenike i osobe starije životne dobi. Sa sramotno niskim mirovinama u odnosu na prosječnu plaću polovica umirovljenika već živi ispod granice siromaštva, a potreba plaćanja skupog liječničkog pregleda čije se cijene kreću i do 600 kuna dodatno će ugroziti njihovu egzistenciju.

Deset posto vozača starije je od 65 godina, a statistike pokazuju da oni sudjeluju u svega osam i pol posto prometnih nezgoda. Jasno je da je namjera predlagatelja diskriminatornog zakonskog rješenja posve promašena. Neosporno je da stariji vozači ne samo da ne spadaju u najrizičniju skupinu u prometu, već su temeljem svog iskustva mudriji i najoprezniji sudionici prometa.

Ovakav zakonski prijedlog u prvom redu je dobno diskriminatoran i dovodi ionako socijalno ugroženu skupinu umirovljenika i starijih osoba u nepovoljan položaj, pogotovo uzmemo li u obzir to koliko njih ovisi o upotrebi osobnog vozila kako bi zadovoljili svoje najosnovnije svakodnevne potrebe za mobilnošću.

„Matica umirovljenika Hrvatske, koja se zalaže za ostvarenje prava i dostojanstven život naših umirovljenika, izričito se protivi dodatnoj penalizaciji starijih osoba u prometu. Limitiranje vozača zbog njihovih zdravstvenih problema se mora odnositi jednako na sve bez obzira na godine starosti. Također, nedopustivo je da određene interesne skupine, pod krinkom potrebe usklađenja s europskim propisima i Direktivama, zarađuju na najosjetljivijim i najsiromašnijim članovima društva“, rekla je Višnja Fortuna, predsjednica MUH-a.

mšm

Foto: Pixabay